Els infants amb antecedents de maltractament podrien tenir una maduració precoç del sistema immunològic

Un estudi internacional amb participació catalana troba el mateix efecte que l’estrès psicosocial té en adolescents


Els estats d'estrès psicosocial agut estimulen la secreció d'una proteïna de tipus anticòs decisiva en la primera defensa immunitària contra les infeccions, però només després de la pubertat. Tanmateix, els infants amb antecedents de maltractament mostren una resposta similar a la dels adolescents, fet que suggereix una maduració primerenca del sistema immunològic en aquests casos.

Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi internacional coordinat per una catedràtica de la Universitat de Barcelona, els resultats del qual estan en consonància amb les teories que defensen que els individus exposats a situacions pernicioses experimenten envelliment biològic accelerat.

El treball ha estat coordinat per la catedràtica Lourdes Fañanás, de la Facultat de Biologia i l'Institut de Biomedicina de la UB, en què han participat grups del CIBER de Salut Mental, investigadors dels grups del CIBERSAM a l'Hospital Clínic de Barcelona, l'IDIBAPS, i altres centres d'arreu de l'estat espanyol.

L'equip ha estudiat el comportament de la immunoglobulina A secretora (s-IgA) davant de l'estrès psicosocial agut en infants i adolescents. Ho ha fet amb mostres de saliva, un procediment menys invasiu que l'anàlisi de sang. El propòsit era explorar la possible variabilitat segons l'etapa del desenvolupament i els antecedents de maltractament infantil.

En l'estudi hi han participat 94 infants i adolescents de 7 a 17 anys (54 dels quals, amb diagnòstic psiquiàtric) pertanyents a un estudi espanyol més ampli (l'EPI-Young Stress Project). Per avaluar la seva reactivitat biològica davant l'estrès, van proporcionar cinc mostres de saliva durant una prova d'estrès social que permet valorar la resposta biològica davant d'estrès agut de manera controlada i fiable. En concret, d'aquestes mostres se'n van analitzar els nivells d's-IgA i cortisol.

L'exposició a l'estrès condueix a l'activació de diversos processos biològics per preparar una resposta efectiva a una situació amenaçadora. Els canvis involucrats en aquesta resposta depenen del sistema nerviós simpàtic (SNS) i de l'eix hipotalàmic-hipofisiari-adrenal (HHA). En paral·lel, l'SNS activa el sistema immunològic, que es caracteritza per l'activació de processos inflamatoris. Aquest sistema immunològic es podria veure alterat després de llargs períodes d'estrès crònic.

L'estudi constata que el mesurament d's-IgA podria ser un biomarcador factible per explorar la reactivitat immunològica perifèrica a l'estrès en poblacions joves. En particular, s'ha observat que, tot i que els infants i els adolescents mostraven nivells basals d's-IgA similars, la seva reactivitat a l'estrès semblava diferir, ja que els primers van mostrar un augment d's-IgA després del factor estressant i una recuperació ràpida, mentre que en els petits no hi va haver una resposta d's-IgA.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article