Universitats impulsa un pla de xoc per estabilitzar associats amb 820 places de professorat a temps complet

El programa s’implementarà en tres anys i vol reduir la “temporalitat i precarietat” als centres públics


El Departament de Recerca i Universitats impulsa un pla de xoc per crear 820 places de professorat a temps complet en tres anys. Segons estimacions del Departament, prop de 5.000 professors associats són “susceptibles” d’optar a alguna d’aquestes places.

El conseller Joaquim Nadal ha explicat que l’objectiu “prioritari” és reduir el nombre d’associats en situació de “temporalitat i precarietat” i incrementar les places de professors lectors amb marge de continuïtat per fer carrera al sistema universitari. “Busquem requalificar les places de persones que han estat molt de temps fent d’associats amb un nivell de retribució i estabilitat molt precari”, ha dit Nadal. El programa compta amb 65 milions d’euros per als pròxims tres anys.

Del total de 65 milions d’euros, 60 seran acumulatius. És a dir, es destinarà a les universitats públiques catalanes 10 milions el 2023, 20 el 2024 i 30 el 2025. Aquests 60 milions aniran destinats a estabilitzar la situació laboral de part dels professors associats. Els cinc milions restants, incorporats al pressupost d’enguany a través d’esmenes, també seran per aquest 2023 però es destinaran principalment a plans de formació i actualització del personal d’administració i serveis (PAS).

Nadal ha detallat que la transferència a les universitats es va signar fa més d’una setmana i que ara depèn de cada centre la gestió de la convocatòria de noves places amb els diners transferits. L’assignació a cada universitat s’ha fet en funció de la seva “dimensió” en el sistema de coneixement. Dels 10 milions previstos enguany per a professorat gairebé 3 són per a la UB, 2,1 per a la UAB i 1,9 per a la UPC. A la URV, la UPF, la UdG i l’UdL els corresponen entre 900.000 i 630.000 euros. En relació als 5 milions d’euros per al PAS, la proporció d’assignació segueix el mateix criteri.

820 places de nova creació

Les persones que podrien beneficiar-se del pla de xoc, que pretén reduir l’excés de figures temporals i estabilitzar llocs de treball, són professors que ocupen llocs de treball temporals amb una certa continuïtat en el temps i en el mateix centre universitari.

Segons dades facilitades pel Departament, a les universitats públiques catalanes hi ha 8.855 associats. D’aquests, els actius el 2021 amb cinc o més anys de contracte a la mateixa universitat eren 5.270, dels quals només 800 disposen d’algun tipus d’acreditació d’agregat o lector, fet que dona una pista de l’interès que poden tenir a fer carrera professional a la universitat.

Ara bé, qualsevol persona d’aquesta bossa de més de 5.000 professors associats en actiu pot tenir-hi interès i no cal, necessàriament, que estiguin acreditats per ser lectors. De la mateixa manera, pot ser que hi hagi docents que prefereixin continuar com a associats perquè la seva ocupació principal és fora de la universitat. Sigui com sigui, amb el pla de xoc només 820 podran fer-ho amb les places de nova creació. 

Nadal ha admès que no es resol “la totalitat” del problema però ha assenyalat que és “l’inici” per revertir la situació en la qual s’havia situat les universitats en un punt de “precarietat” de l’economia i “paràlisi” a les plantilles. En total, les universitats públiques catalanes tenen 20.315 professors (dades del 2020). 8.855 són associats i representen un 47,5% respecte al total de PDI en efectius. 

Jubilacions

En paral·lel, en els pròxims anys també hi haurà vacants a cobrir per les jubilacions previstes. Així, respecte l’objectiu de rejoveniment de les plantilles, el pla té en compte que aquest any 2023 es jubilaran al voltant de 200 professors permanents i estima que el ritme de jubilacions serà similar o més gran en els propers dos anys.  

Actualment, hi ha universitats, com és el cas de la UB o la UAB, on el 30% del professorat té més de 60 anys. Amb la taxa de reposició vigent, del 120%, per cada 10 professors que es jubilen se’n poden contractar 12. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article