El 47,2% dels pacients que prenen benzodiacepines ha intentat deixar-les, segons un estudi

La majora d’enquestats assegura no tenir coneixement sobre els efectes adversos que provoquen aquests fàrmacs 


El 47,2% dels pacients que prenen benzodiacepines ha intentat deixar-les. Així es desprèn d’un estudi dut a terme per la Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de Barcelona i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).

Hi han participat 132 pacients de dos Centres d’Atenció Primària, de 69 anys de mitjana. El 79,5% de les participants en l’estudi han estat dones, la majoria amb estudis mitjans o superiors. La recerca ha indicat que els joves i les dones es mostren més preocupats pel consum d’aquests fàrmacs, si bé el coneixement sobre els seus efectes adversos és baix.

Pel que fa a la seva prescripció, ha evidenciat que en la majoria de casos està vinculada a pacients amb insomni (58,5%) i ansietat (50,4%). En aquest sentit, el diagnòstic d’ansietat ha estat el més freqüent en persones joves, de menys de 65 anys, mentre que en gent gran ha estat l’insomni.

L’estudi Grau de coneixement i opinió sobre la seva medicació en pacients amb prescripció de benzodiazepines descriu el grau de coneixement dels pacients sotmesos a aquest tractament, les seves preocupacions, necessitats i opinió sobre la desprescripció d’aquest.

Així mateix, l’estudi ha indicat que el 4% dels entrevistats desconeixia el motiu pel qual rebia aquest tractament i un 41,5% no va saber expressar cap efecte advers. El 47,2% va intentar deixar les benzodiazepines, essent un percentatge major en joves. Els usuaris han mostrat poca preocupació pel consum de benzodiacepines, si bé alguns han assenyalat estar poc d’acord amb la necessitat de seguir aquest tractament. 

Pels autors del treball, els resultats revelen “que els joves i les dones es mostren més preocupats pel consum de benzodiacepines”, tot i que el coneixement sobre possibles efectes adversos és baix.

Els pacients participants eren tots majors de 18 anys amb prescripció de benzodiazepines superior a tres mesos. S’han exclós aquells que estaven en seguiment per salut mental, presentaven dificultats en la comprensió, o es trobaven institucionalitzats o en procés d’atenció domiciliària.

Les variables s’han recollit mitjançant un qüestionari creat pels autors. Les principals, socio-demogràfiques i clíniques, s’han relacionat mitjançant tests estadístics. Aquest treball serà presentat a la III Jornada de Recerca de Residents que organitza la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, que es farà a la seu de la CAMFiC aquest dijous.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article