Promoure la salut de les dones des dels barris, l’objectiu de la II Jornada de Barris Violetes

La trobada feminista organitzada per la CONFAVC vol posar el focus en els biaixos de gènere que afecten la salut de les veïnes


Com es pot promoure la salut de les dones des dels barris? De quina manera es poden eliminar els biaixos de gènere dels serveis de salut locals? Es tenen en compte als barris les sobrecàrregues de cures i les violències de gènere que erosionen més la salut de les dones al llarg de tota la vida? Aquestes seran algunes de les preguntes que s’intentaran respondre a la II Jornada de Barris Violetes, que organitza la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) aquest dissabte a l’espai Calàbria 66 de Barcelona.  

“Hem volgut treballar la salut, primerament perquè forma part d’una de les baules del nostre Decàleg del grup de treball #BarrisVioletes, però també perquè les dones som molt cuidadores, però no ens cuidem”, assegura la vicepresidenta de la CONFAVC, Jos Farreny, qui afegeix que, tot i que avui en dia ja s’inclou més a les dones en els estudis mèdics i científics, “fa no gaire es feien extrapolacions sobre les dones de molts fàrmacs que s’havien testat només sobre mostres d’homes”. Uns biaixos de gènere a l’hora de tractar la salut que tenen impactes negatius sobre la vida de les veïnes i que seran l’eix central d’anàlisi al llarg de la jornada.  

Segona edició dels Barris Violetes 

En aquesta segona edició de les jornades feministes de la CONFAVC es posarà el focus concretament en la promoció de la salut de les dones des dels barris. Així, la jornada arrencarà amb una taula rodona dedicada a analitzar els biaixos de gènere i els estereotips que afecten la salut de les dones. Sota el títol ‘Com és la salut de les dones als barris?’, la infermera Alícia Márquez, la facilitadora del projecte comunitari El Gran Circ, Núria Valls; i la llevadora de la Xarxa de Dones per la Salut i l’Associació Catalana de Llevadores, Eva Vela, conversaran al voltant dels reptes relacionats amb la salut sexual al llarg de la vida i les experiències comunitàries des dels barris. Un debat que estarà moderat per la impulsora de Ca l’Enredus, Clara Palau.  

Seguidament, se celebrarà una ponència sobre la salut emocional i mental de les dones, a càrrec de la infermera especialitzada en Psiquiatria i doctora en Antropologia, Eva Fernàndez Lamelas; qui conversarà amb la presidenta de l’associació de veïns i veïnes d’Egara, Cristina Valverde. Després de la pausa, tindrà lloc la segona taula rodona, la qual comptarà amb la introducció de la gestora de projectes de la Cooperativa Mujeres Pa’lante, Sylvia Tejada, i en la qual debatran l’Anna Maria Nevado, del projecte A-porta de la CONFAVC, i la Renatta Braz, del sindicat CCOO de Lleida; les quals conversaran al voltant dels efectes de la precarietat laboral en la salut de les dones.  

Finalment, tancarà la jornada la membre de la junta de la CONFAVC, Irene Izquierdo, i la inferemera especialitzada en Salut Mental, Eva Fernández Lamelas.  

Portar els feminismes als barris 

La Jornada de Barris Violetes neix com una iniciativa de la CONFAVC que neix per desplegar diferents aspectes dels feminismes i les seves lluites des de les entitats veïnals. Així, per exemple, la confederació d’entitats subratlla la necessitat d’impulsar la participació de les dones a les juntes veïnals i al barri, així com a la gestió pública; a més d’apostar per un urbanisme amb perspectiva de gènere i la recuperació de l’aportació de les dones per a la millora dels barris. “En definitiva, la dignificació de la vida de les dones en tots els aspectes”, afirmen des de la CONFAVC. 

Per participar en la jornada que tindrà lloc aquest dissabte a l’espai Calàbria 66 de Barcelona cal inscriure’s abans a través d’un formulari en línia.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article