Un nou tractament pel càncer de pulmó eleva un 20% la supervivència

Combina la immunoteràpia amb la quimioteràpia i podria beneficiar a més de 6.000 pacients l’any


Un nou tractament contra el càncer de pulmó ha elevat un 20% la supervivència i podria beneficiar a més de 6.000 pacients cada any. Es tracta de l’estudi NADIM II, liderat pel Grup Espanyol de Càncer de Pulmó, que ha confirmat els bons resultats de combinar la quimioteràpia i la immunoteràpia amb el medicament nivolumab abans d’operar tumors avançats (en estadi III). Hi han participat 86 pacients procedents de vint centres d’arreu de l’Estat espanyol, divuit dels quals de l’Institut Català d’Oncologia. Els resultats han consolidat aquesta opció com un nou estàndard per a combatre la patologia i han mostrat que el 36,8% dels pacients que han participat en la recerca han aconseguit una desaparició completa del tumor.

Pel president del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó i primer autor de l’estudi, Mariano Provencio, aquesta recerca ha obert la porta a un canvi global en el tractament dels pacients amb càncer de pulmó precoç, ja que en l’actualitat només un 30% d’aquests sobreviuen al cap de cinc anys. “Amb l’esquema NADIM aquest percentatge podria arribar al 70% i més de 6.000 pacients podrien beneficiar-se de millores en la resposta al tractament i la supervivència cada any a l’Estat”, ha explicat.

Per la seva banda, l’oncòleg de l’Institut Català d’Oncologia, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i vocal de la Junta del GECP, Ernest Nadal, ha assegurat que aquesta nova modalitat de tractament basada en quimioteràpia més immunoteràpia és capaç de fer desaparèixer completament les cèl·lules tumorals tant del tumor com de les metàstasis que afecten els ganglis limfàtics regionals. “Això, que abans era un fet anecdòtic amb la quimioteràpia, ara s’aconsegueix en un 37% dels pacients que tenen unes possibilitats altíssimes d’estar completament curats”, ha detallat l’especialista. A més, ha apuntat que “els pacients en què no s’arriba a erradicar la malaltia, però que reben la combinació, també es beneficien clarament d’aquesta estratègia perquè assoleixen una major supervivència”.

A l’estudi també hi han participat l’oncòleg mèdic de l’ICO Girona i investigador de l’IDIBGI, Joaquim Bosch, i l’oncòloga mèdica de l’ICO Badalona i investigadora de l’IGTP, Teresa Morán.

Resultats encoratjadors

Els resultats del NADIM II obren una porta a augmentar el percentatge de pacients que assoleixen una remissió complerta del tumor a llarg termini. En aquest sentit, les dades mostren que un 36,8% dels malalts assoleixen una reducció completa del tumor, davant al 6,9% que ho fa amb l’enfocament tradicional d’aplicar el tractament després de la cirurgia.

També és molt clara la millora en la supervivència, un 20% superior, ja que amb la quimioteràpia-immunoteràpia abans de la cirurgia un 85% dels pacients sobreviuen dos anys després d’haver realitzat el tractament davant al 63% que ho fa amb l’enfocament tradicional d’aplicar el tractament després.

Aquest enfocament, a més, permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser operats. El 93% dels malalts del grup de teràpia combinada es van sotmetre a cirurgia després de tractament, en comparació amb el 69% en el grup de control. Els resultats han estat publicats a la revista científica New England Journal of Medicine.

Un grup de recerca pioner

L’any 2019 un grup de recerca format per 620 especialistes multidisciplinaris de tot l’Estat va ser pioner en iniciar un estudi dels beneficis que podria reportar aquesta estratègia terapèutica. Va impulsar l’estudi pilot NADIM, que amb 46 pacients va ser la primera recerca a escala mundial que va analitzar aquesta opció de teràpia.

Els resultats es van publicar l’any 2020 a la revista The Lancet Oncology. A partir d’aquesta recerca, el GECP va llençar el NADIM II, on existien dues branques de tractament que comparen l’estàndard davant a la teràpia combinada de quimio-immunoteràpia. Les troballes presentades validen els resultats inicials i suposen un canvi de paradigma.

Dels 86 pacients que hi han participat, divuit són de centres de l’Institut Català d’Oncologia. En concret, onze de l’Hospitalet, sis de Girona i un de Badalona. L’estudi també ha comptat amb la participació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article