La salut mental i emocional dels professiolnals de la salut no millora malgrat superar la pandèmia

La Fundació Galatea ha atès 5.300 sanitaris des de l’inici de la Covid a Catalunya, tants com en els 20 anys anteriors


Els indicadors de salut mental i emocional dels professionals de la salut no han millorat malgrat la superació de la pandèmia, segons un estudi de la Fundació Galatea. Des de l’inici de la Covid-19, l’entitat ha atès 5.300 sanitaris: 1.299 l’any 2020, 1.376 l’any 2021, 1.846 l’any 2022, i 734 entre el gener i l’abril del 2023. “En tres anys i mig hem atès tants professionals com en els 20 anys anteriors”, ha dit el director de la fundació, Antonio Calvo.

Del total de professionals atesos, el 71% van ser usuaris dels serveis de suport emocional de l’entitat, mentre que el 29% restant van ser atesos a la Clínica Galatea per trastorns mentals més severs. El 46% dels usuaris van ser metges i metgesses i el 29% infermers i infermeres. Aquests són els dos col·lectius que van sol·licitar més ajuda, tot i que la Fundació també presta serveis a farmacèutics, psicòlegs, dentistes, veterinaris i treballadors socials.

Així, la segona onada de l’estudi Repercussions de la Covid-19 sobre la salut i l’exercici de la professió dels metges d’Espanya, referit únicament a metges i metgesses de tot l’Estat, ha confirmat la tendència ja observada en estudis previs: els indicadors de salut dels professionals no milloren malgrat la superació de la pandèmia i, en cap cas, recuperen els nivells anteriors a la crisi sanitària.

L’informe apunta que el 60% dels metges han demanat ajuda per problemes de salut mental i emocional, o estan disposats a fer-ho en cas que ho necessitin. Aquesta xifra s’ha vist incrementada des de la tardor del 2020, quan només el 25% d’aquests professionals es mostraven disposats a demanar ajuda. La Fundació ha destacat que la pandèmia ha trencat l’estigma a l’hora de buscar ajuda.

Segons l’entitat, la pandèmia ha marcat “un abans i un després” en la salut mental i emocional dels professionals de la salut. La crisi sanitària va causar un enorme estrès i patiment en els treballadors del sistema sanitari, fet que va “cronificar” un malestar “acumulat” i un “clar empitjorament” de la salut dels professionals del sistema sanitari.

La fundació Galatea afirma que ha hagut d’incorporar nous professionals a l’equip per garantir els serveis d’una demanda que no baixa. A banda, l’entitat també ha apostat per programes preventius, així com per la realització d’estudis que ajudin a conèixer i fer seguiment de l’estat de salut dels professionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article