Colònies inclusives per a adults i joves amb paràlisi cerebral amb l’objectiu de trencar tòpics

AIS Ajuda impulsa aquesta iniciativa que combina lleure amb teràpies i permet a les persones amb discapacitat gaudir d’unes vacances


Manualitats, piscina, jocs, aire lliure i diversió. Són ingredients que combinen totes les colònies d’estiu. Sovint, però, quan es pensa en aquestes estades, s’associen a grups infantils. Amb l’objectiu de trencar tòpics, l’entitat AIS Ajuda organitza unes colònies inclusives a Vilopriu (Baix Empordà) adreçades a adults i joves amb paràlisi cerebral. Van començar aquest passat dilluns i durant dues setmanes acolliran dos grups que sumen una trentena de persones amb discapacitat. “Molts d’ells, si no vinguessin aquí, no sortirien en tot l’any de la seva residència o domicili”, explica la coordinadora de Voluntariat i Famílies de l’entitat, Núria Sintes. Aquestes colònies inclusives, que combinen lleure amb teràpies, es fan amb l’ajuda d’una vintena de voluntaris.

És dia de fer manualitats. Asseguts en rotllana en una taula, el grup pinta boles fetes amb globus i paper de diari. I alguns d’ells, acaben també amb la cara pintada arran de les bromes que els fan els voluntaris. Després de pintar, toca banyar-se. Els voluntaris els remullen i ruixen amb una mànega tot fent jocs d’aigua. 

És part del dia a dia de les colònies que organitza AIS Ajuda, una entitat que ofereix oci inclusiu per a persones que pateixen paràlisi cerebral. El primer grup va arribar-hi aquesta primera setmana de juliol i s’estarà aquí fins després del cap de setmana. Són una desena d’homes i dones, de més de 40 anys, la majoria amb un grau de discapacitat superior al 70%. Quan marxin, hi arribarà un segon torn —format per joves— per passar-hi les vacances. 

Les colònies inclusives que organitza AIS Ajuda es porten a terme gràcies a l’ajuda de voluntaris. Núria Sintes explica que l’entitat, precisament, “fa de pont” entre els voluntaris i les persones amb discapacitat que viuen en residències o als seus domicilis. Posa en contacte unes i altres, crea vincles i genera espais de confiança. 

Amb les colònies inclusives a Vilopriu, que es celebren en aquest indret per tercer any, l’entitat també vol trencar tòpics. “Fem tota mena d’activitats típiques, com ara pintar samarretes, gimcanes, jocs, piscina o manualitats, combinades amb tallers on es fan teràpies mitjançant la música o els animals”, concreta la responsable d’AIS Ajuda. 

Durant les colònies, els voluntaris s’organitzen per cuinar, fer les diferents activitats i ajudar-los a vestir-se, menjar o dutxar-se. “Som les seves mans”, precisa la coordinadora. A banda, aquesta iniciativa també ha contribuït a crear coneixences entre els qui hi participen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article