UGT denuncia males praxis en la contractació de professors en centres públics de Girona

El sindicat critica que el Departament d’Educació no actuï contra les direccions dels centres


El sindicat UGT ha denunciat aquest dilluns que algunes direccions de centres públics de Girona contracten professors amb males praxis i donen favoritisme a familiars i coneguts. El sindicat assegura que aquesta casuística succeeix amb les places perfilades, on les direccions poden escollir els professors a partir d’una entrevista. Segons ha explicat el responsable del sector d’Educació d’UGT a les comarques gironines, Jordi Perales, el sindicat ha fet una investigació en què tres delegats s’han apuntat als processos de places perfilades i en cap d’ells han estat escollits i han detectat irregularitats en tots. El sindicat ja ho ha comunicat al Departament d’Educació, qui no ha respost a les denúncies d’UGT.

Després de gairebé deu anys del decret de plantilles que s’aplica a Educació, el sindicat UGT a les comarques gironines ha fet una investigació per constatar males praxis que hi ha per part de les direccions d’alguns centres en la contractació de professorat. En tres casos, delegats sindicals s’han presentat en processos de selecció que s’han convocat en alguns centres públics de Girona i en tots ells han constatat algunes irregularitats.

Les males praxis que l’UGT ha detectat en la seva investigació se centren principalment en l’incompliment de la normativa a l’hora de fer les entrevistes. Aquesta exigeix que les persones que fan l’entrevista sempre siguin tres: el director (com a cap de recursos humans del centre), un membre de l’equip directiu o un coordinador de cicle i una persona del consell escolar. El sindicat denuncia que aquesta condició no es va complir en cap dels casos. Els delegats sindicals també van trobar dificultats a l’hora de concertar les entrevistes, ja que el centre els posava traves al respecte.

Segons el responsable a UGT de la demarcació gironina, aquestes irregularitats són una mostra que les entrevistes són un tràmit i que en la majoria de casos les places ja estan donades. De fet, tenen constància que algunes de les places perfilades (que són les que poden convocar processos de selecció a partir d’entrevistes) s’han donat a familiars de l’equip directiu.

Aquestes situacions de males praxis s’han denunciat en reiterades ocasions a la direcció dels Serveis Territorials d’Educació, però el sindicat afirma que no obtenen cap resposta per part de l’administració. Per això han decidit que seguiran impulsant aquestes investigacions d’entrevistes i totes aquelles irregularitats que detectin les portaran a institucions de control com ara la Bústia Ètica, l’Oficina d’Antifrau o el Síndic de Greuges. A més en el cas en què detectin que hi hagi informació falsificada (com pot ser la signatura d’un procés per part de persones que no hi eren a l’entrevista) asseguren que ho portaran a la fiscalia perquè investigui si hi ha indicis de delicte.

Un protocol per garantir la transparència

Perales ha remarcat que no vol anar “en contra de ningú” però assegura que hi ha determinats centres que utilitzen la normativa actual per “pervertir el sistema”. En aquesta línia, la responsable del sindicat a Catalunya, Lorena Martínez, ha afegit que el que fan alguns centres és “donar places públiques a dit i això no es pot tolerar”, ha remarcat.

Martínez ha detallat que ja han demanat a la nova consellera d’Educació que derogui el decret de plantilles. De tota manera, la responsable d’Educació a UGT Catalunya no confia en què l’actual Govern el tiri enrere i per això reclama que “com a mínim” es faci un “protocol” per garantir la transparència en tots aquests processos.

Des d’UGT afegeixen que estan d’acord en què els centres puguin cobrir places amb un perfil determinat, perquè això permet als centres desenvolupar projectes educatius interessants. Tot i així, lamenten que les direccions utilitzin “el seu poder” per convocar places que acaben donant a persones en concret i que al final tampoc s’acaba desenvolupant el perfil de docent que demanaven en un inici. Perales ha assegurat que en molts casos hi ha direccions que han convocat places per a docents que facin matèries en anglès, com ara ciències, matemàtiques o història. Però després de contractar a la persona, aquesta matèria no s’acaba fent en anglès.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article