Desenvolupen una aplicació mòbil per millorar la comunicació amb les persones autistes

L’eina és una creació conjunta d’usuaris, professionals i experts de la UOC i l’Hospital Parc Taulí


Investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell han desenvolupat TEAppAutism, una aplicació per a dispositius mòbils que presenta informacions i consells adreçats a persones que es relacionen amb infants o adults amb trastorn de l’espectre autista (TEA). L’aplicació, disponible per a dispositius Android i iOS, es fonamenta en un recull de vídeos de professionals acreditats del Parc Taulí pensats per a familiars, amics i educadors dels afectats de TEA, però també per a professionals de l’àmbit sanitari, educatiu o laboral que els tracten o els donen suport. TEAppAutism s’ha desenvolupat amb la implicació d’usuaris i professionals, i forma part del projecte interdisciplinari AUTAPP.

Al mateix temps, els investigadors d’aquest projecte han fet una revisió de la literatura científica sobre les intervencions psicosocials per al TEA, i han detectat un alt marge de millora en la qualitat metodològica. Asseguren que, després d’analitzar més de 400 articles, només n’han trobat una trentena que complien amb els criteris de qualitat que se segueixen en altres disciplines de ciències de la salut.

Per millorar-ho, proposen que els estudis es basin en grups de participants més homogenis pel que fa a les habilitats cognitives, però més diversos en gènere i determinants socials, ja que molts estudis estaven fets únicament amb nois o homes. També recomanen que es treballi amb grups de control emmascarats i participants assignats a l’atzar, que no saben si reben tractament o no.

Dividir els participants en  grups amb dinàmiques clíniques diferents, implementar programes de seguiment d’un any i establir un consens internacional pel que fa als tests de diagnòstic de TEA són altres de les propostes plantejades pels investigadors per millorar la fiabilitat dels articles científics sobre aquest trastorn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article