Per descansar de debò no calen vacances, sinó ser capaç de parar

La sobrecàrrega d’informació condueix a una sensació de “desordre mental”


En el món actual, cada vegada és més comú sentir-se saturat, sense capacitat d’aprofundir. No ens submergim en res, ens sentim superficials a causa de la gran quantitat d’informació i estímuls que rebem constantment.

Aquesta sobrecàrrega d’informació condueix a una sensació de “desordre mental” o desordre intern. A això se suma una gran quantitat de tasques per fer, moltes opcions a considerar i una sobreestimulació (digital) que en general augmenta a ritmes incontrolables.

Aquesta saturació pot fer que ens sentim incapaços de processar o seleccionar la informació important. S’ha demostrat que això afecta negativament la salut mental, les nostres relacions i el benestar emocional.

Diferents respostes

Per gestionar la informació eficaçment, és imprescindible tenir en compte la nostra manera de ser. És a dir, les diferències individuals de personalitat. La nostra presa de decisions, la tolerància a estímuls variats, la gestió de l’ansietat i l’establiment de prioritats són afectats per la personalitat.

Per exemple, el tret de personalitat “ansietat” pot fer que un se senti fàcilment aclaparat per la informació excessiva. Això causa nivells d’estrès elevats i dificulta les habilitats per prendre decisions.

D’altra banda, les persones perfeccionistes poden lluitar amb l’impuls d’analitzar cada aspecte de cada detall presentat i provocar encara més saturació mental. També hi ha persones que tenen més capacitat per tolerar l’ambigüitat o que estan més relaxades i poden ser més hàbils per gestionar la sobrecàrrega d’informació.

Un efecte negatiu

Sigui com sigui que siguem cadascú, exposar-nos de forma continuada a situacions estressants té un impacte negatiu en nosaltres. Aquestes situacions exigents afecten la nostra capacitat de pensar, sentir, emocionar-nos i processar la informació que ens envolta.

Això provoca dificultat per concentrar-nos i la necessitat de més estímuls, com si fos una droga. La capacitat de concentració és crucial per prendre decisions encertades i completar tasques amb èxit. La saturació mental afecta aquesta capacitat, ja que ens fa sentir constantment distrets i incapaços de centrar-nos en una sola tasca.

El rebuig, el fracàs i les situacions estressants també influeixen en la manera com les persones afronten les situacions. Així es genera una sensació de pressió que pot portar a un augment encara més gran en els nivells d’ansietat i estrès, especialment en persones amb un trastorn mental preexistent.

Què podem fer?

La bona notícia és que podem actuar i revertir aquesta situació incontrolada que ens manté en alerta constant. Per exemple, ser conscients dels milers d’estímuls que rebem cada dia ens farà aturar-nos durant uns segons. És important parar atenció a la importància d’aturar-se, per millorar el processament d’informació, la memòria i el pensament en general.

És a les nostres mans fer una selecció conscient de la informació que no ens aporta valor i limitar l’exposició a les xarxes socials. De la mateixa manera, també ajuda prendre temps per desconnectar i practicar tècniques de relaxació. Per exemple, realitzar activitats que ens permetin distreure’ns, com fer una feina manual.

Podem fer ganxet, pintar, llegir o simplement contemplar una au, un arbre, un riu, el mar o simplement observar una flor o anar de pesca. No cal ser un gran artista o un bon músic. Qualsevol tasca que requereixi distreure la ment dels problemes diaris es pot incorporar sempre que ens aturem de forma conscient, i de qualsevol cosa podem fer artteràpia.

On ens pot portar això? I si per un instant som nosaltres mateixos? Si alliberem tants estímuls, podríem percebre de manera diferent el nostre dia a dia? Què ens podria passar? Probablement només  sorgiran  respostes positives.

La importància d’aturar-se

És molt important ser conscients de la importància d’aturar-se i desconnectar sense fer grans viatges o sortides. Les eines que tenim al nostre abast les podem trobar a qualsevol lloc i quan la feina o la conciliació familiar ens ho permetin. Hem de prendre temps per a nosaltres mateixos i aturar-nos.

No jutgem com ens sentim, ni com ens va. No evitem el dol o deixem d’estar enfadats si això és el que experimentem. No cal sentir-nos culpables per no estar al 100% feliços a la manera d’Instagram. Potser podríem oblidar Twitter per una estona o LinkedIn per uns instants.

No prenguem decisions ni tan sols per un moment, per un dia, per unes hores, uns minuts. En aquest sentit, les vacances són una bona excusa per començar a practicar-ho. Simplement, deixem passar el temps amb una cosa que ens faci guarir. Aturar-se és crucial per a mantenir una ment saludable i equilibrada.

(Aquest article ha estat publicat originalment a The Conversation. Pot llegir l'original aquí)

The Conversation

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article