La realitat virtual redueix el dolor i l’ansietat dels pacients de l’UCI en procediments dolorosos 

Un estudi de l’Hospital de Bellvitge demostra que l’experiència immersiva pot reduir en un 25% el dolor i un 30% l’angoixa 


Un assaig clínic de l’Hospital Universitari de Bellvitge dut a terme amb un centenar de persones ingressades a l’UCI mostra que l’experiència dels pacients sotmesos a la retirada de drenatges toràcics després d’una cirurgia cardíaca millora amb la incorporació de realitat virtual. En concret, els pacients que han de passar per aquest tractament veuen reduït en un 25% els seus índexs de dolor i en un 30% els d’angoixa gràcies a la utilització de la pràctica immersiva. Aquest estudi forma part d’un procés d’humanització de l’UCI del centre que pretén fer més satisfactòria l’experiència del pacient més enllà del punt de vista assistencial. 

L’estudi, liderat per la infermera Laia Gascón, s’ha dut terme durant el 2022 amb un centenar de pacients que s’havien de sotmetre a la retirada de drenatges toràcics, un procediment dolorós però essencial en la recuperació dels malalts després d’una cirurgia cardíaca, sobretot per mantenir un correcte funcionament hemodinàmic en extreure la sang, fluid i aire que es pot acumular al voltant del cor. 

Durant l’assaig clínic, a la meitat dels pacients se’ls hi van retirar els drenatges toràcics solament amb el tractament analgèsic habitual, mentre que els altres 50 pacients comptaren, a més, amb unes ulleres de realitat virtual, en les quals es projectaren diferents vídeos immersius de la biblioteca creada per VRPharma, col·laborador tecnològic de l’estudi. En els pacients que van utilitzar les ulleres de realitat virtual es va registrar una reducció significativa del dolor, l’ansietat i la tensió arterial mitjana en relació amb els pacients del grup de control. 

Els nivells de dolor i ansietat abans, immediatament després i passats 30 minuts del procediment d’extracció dels drenatges s’han mesurat amb avaluacions homologades, a les quals s’han afegit els principals signes vitals, com ara la pressió arterial; les freqüències cardíaca i respiratòria o el nivell d’oxigen en sang. “Es tracta d’una eina no farmacològica segura, fàcil d’utilitzar i d’una alta eficàcia”, ha explicat Laia Gascón. L’índex de satisfacció mitjà dels pacients que han utilitzat l’eina immersiva ha estat d’un 8,3.  

En el treball, a més de Laia Gascón com a investigadora principal, també hi han participat Marta Martínez, Sara González, Laura Garcia, Sílvia Serrano, Josep Maria Ramos, Ariadna Puig i Gemma Via. Els resultats de l’estudi van ser presentats en el darrer congrés de la SEEUIC (Sociedad Española de Enfermería Intensiva y Unidades Coronarias), celebrat el passat mes de juny a Málaga.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article