La calor no afecta a tots per igual: els problemes de salut vinculats a les altes temperatures s’accentuen en els grups més vulnerables

Salut Pública de Barcelona avisa dels riscos de la deshidratació i recomana estar alerta amb els col·lectius de més risc


L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) alerta que els condicionants derivats de l’edat, l’estat de salut i la situació socioeconòmica influencien directament en els efectes de la calor en la nostra salut. Segons afirma Maribel Pasarín, directora de Promoció de la Salut de l’ASPB, els més afectats són els majors de 75 i els menors de quatre anys, però també les persones amb malalties cròniques o les que viuen en situació de vulnerabilitat social. L’ASPB fa incidència en la importància de la hidratació i, en relació amb els nadons, desaconsella tapar el cotxet amb un tros de tela perquè n’augmenta la temperatura i impedeix airejar-lo. Per contra, recomana utilitzar el paraigües i passar per zones d’ombra.

Pasarín assegura que la calor extrema pot empitjorar algunes malalties, com les cardiovasculars. Un dels problemes de la calor, indica, és quan hi ha deshidratació i el cos deixa de regular bé la temperatura corporal: “Aquí una bona part de malalties es poden descompensar”, explica. També pot empitjorar la situació de salut de persones que estan amb certs tractaments, com per exemple amb afectació neurològica o que segueixen tractaments diürètics o bé malalties psiquiàtriques. 

Un altre factor de vulnerabilitat, assenyala, és el social. Els riscos són més elevats en condicions que s’associen a la pobresa. Així, per exemple, menciona que si una persona gran viu sola i en una casa que reté molta calor i no s’aireja és un problema que pot comportar deshidratació o cansament extrem. En la mesura que es pugui, aconsella mantenir l’espai on es viu el més airejat i fresc possible, abaixant les persianes en les hores de més calor, per exemple. També en aquest context subratlla la importància de passar unes hores en algun dels refugis climàtics oberts a la ciutat.

Beure i alimentar-se bé

A més de procurar beure aigua sovint -aconsella no esperar a tenir set per beure durant el dia- també recomana prestar especial atenció a l’alimentació. Davant d’un episodi de calor com l’actual, assegura que és millor optar per una alimentació lleugera i fresca, com per exemple amanides i fruites, i evitar menjars pesats o molt calòrics. 

Els consells no només van dirigits als grups més vulnerables. De fet, també posa el focus en un altre grup, que són les persones amb un bon estat de salut que fan molt d’exercici. En aquest cas aconsella no exposar-se en les hores de més calor i, per tant, no fer exercici entre les 12h i les 16h ni fer activitat “vigorosa”.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article