Més de 6.400 joves s’examinen de les PAU a la convocatòria de setembre, un miler més que l’any passat

Les proves duraran tres dies i han començat amb llengua castellana i literatura


Un total de 6.436 joves s’examinen des d’aquest dimarts de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), un miler més que l’any passat. Unes PAU que han arrencat amb l’examen de Llengua castellana i literatura, seguit del de llengua estrangera.

A la tarda serà el torn de l’optativa que hagin triat. Més de la meitat dels estudiants faran la prova a Barcelona (3.542), seguit de Bellaterra on se n’examinen 1.405, a Girona n’hi ha 569, a Tarragona 583 i 337 a Lleida. Dels estudiants que s’han presentat a la convocatòria de setembre un 77% hi va per primera vegada, mentre que el 23% restant ja les havia fet el mes de juny i, per tant, van a intentar millorar la qualificació que van treure. Aleshores prop d’un 97% dels estudiants va aprovar les PAU.

Després de la primera prova de llengua castellana els estudiants es mostraven majoritàriament satisfets de com havia anat. Tots han coincidit en què era prou assequible i esperen treure bona nota. És el cas de l’Èlia Muñoz que s’examina a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Girona. Ve de l’Institut Obert de Catalunya i vol estudiar Educació Infantil. L’Èlia forma part del 23% dels estudiants catalans que han anat a les PAU a pujar nota. Explica que l’assignatura que li fa més por és Matemàtiques aplicades a les ciències socials. Diu que va ser la pitjor nota que va treure el passat juny i espera que pugui millorar la qualificació. A més, es tracta d’una matèria que pondera i això encara la preocupa més.

La voluntat de pujar nota ha obligat l’Èlia a passar “un estiu diferent”. Explica també que li ha sorprès veure la quantitat de gent que s’ha presentat a les proves en la convocatòria de setembre. “La classe estava plena”, remarca.

En Jan Sans i en Jordi Molí, en canvi, es presenten per primera vegada a les PAU. Com l’Èlia han sortit contents amb el seu examen de llengua castellana. Una sensació compartida per bona part dels estudiants que esmorzaven al pati de la facultat d’Econòmiques de la UdG. Molts d’ells es passejaran pels passadissos d’aquesta facultat o de les del costat en poques setmanes.

En Jan vol fer alguna enginyeria, tot i que encara no té clar quina. Es mostra confiat en superar les PAU i creu que es “magnifiquen” les proves. “Si tens clar què has de respondre, és assequible”, assenyala.

Si en Jan encara no té definida la carrera, en Jordi sí que ho té coll avall. Ell calcula que amb un 10 sobre 14 de nota podrà entrar a fer Enginyeria Biomèdica a la Universitat de Girona, a tocar d’on aquest dimarts s’examina. A en Jordi li preocupa especialment l’examen de Matemàtiques, ja que va ser el més polèmic i complicat en la convocatòria de juny. “Esperem que sigui més assequible”, diu.

1.084 més que l’any passat

La xifra de matriculats a la PAU de setembre d’enguany representa un increment de 1.084 estudiants respecte als 5.352 que van fer-les el 2022. Es consolida així una tendència a l’alça que ja es va registrar en l’edició anterior de la convocatòria extraordinària de les PAU amb 231 estudiants més en relació als de 2021.

Aquest increment també es produeix en la convocatòria ordinària de les PAU, que al juny de 2023 va comportar per segon any consecutiu un rècord en la xifra d’estudiants matriculats (41.671 al 2023; 40.563 al 2022), amb un percentatge d’aprovats situat en un 96,98% de l’alumnat al 2023 i un 96,91% al 2022.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article