El telèfon d’atenció a violències masclistes rep 9.500 trucades entre gener i agost, un 16% més que el 2022

La línia ara també ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic a la víctima


El 900 900 120 ha atès prop de 9.500 trucades durant els primers vuit mesos del 2023, unes 1.300 més de les que va fer en el mateix període de l’any anterior. Durant els mesos d’estiu, període en el qual augmenta el risc de patir violència masclista per l’increment de la convivència, el telèfon ha atès prop de 3.700 trucades, gairebé un 10% més que l’any passat. En la majoria dels casos la trucada ha estat feta per la víctima, la violència ha sigut psicològica i ha estat exercida en l’àmbit de la parella. Aquest any s’ha observat un augment en la durada de les trucades i la línia compta amb millores en el servei, com l’atenció psicològica directa a les víctimes i la facilitació d’assessorament jurídic.

Segons dades del Departament d’Igualtat i Feminismes, en el 80% dels casos, qui truca és la pròpia víctima, en el 17% és un familiar o persona propera i en el 3% es tracta d’una professional dels serveis públics. 

En el 85% dels casos atesos, la violència ha estat exercida en l’àmbit de la parella, el 6,4% dels casos en l’àmbit familiar i el 5,8% dels casos en l’àmbit sociocomunitari. Pel que fa a les formes de violència que es relaten a les trucades a la línia 900, les més freqüents han estat la psicològica, seguida de la física. 

Atenció psicològica directa i assessorament jurídic 

Des de finals de l’any 2022 s’han dut a terme una sèrie de millores en la línia, les quals inclouen l’atenció psicològica directa a les víctimes per part d’un professional especialitzat, qui els ofereix confort emocional. A més, segons la situació de violència viscuda i les necessitats de la dona, es facilita un primer assessorament jurídic. És per aquest motiu que, segons explica el departament, les trucades han passat a tenir una durada més llarga, sent més de la meitat d’elles d’una duració d’entre 15 i 30 minuts. 

La línia d’atenció a violències masclistes és gratuïta, confidencial i atén les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l’anglès, el francès, l’alemany, l’italià, el rus, l’àrab, el romanès, el croat i el xinès. A més, el telèfon està connectat als diferents serveis de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista. En aquest sentit, per exemple, a través d’aquesta línia es poden programar visites als serveis que necessiti cada dona. Si és necessari, també té capacitat per fer trucades de seguiment dels casos.  

El telèfon també es coordina amb els serveis d’emergència (Mossos d’Esquadra i SEM: Sistema d’Emergències Mèdiques) i amb el Servei d’Intervenció en Crisi del Departament d’Igualtat i Feminismes, que proporciona una atenció psicològica immediata en casos de feminicidi o temptatives de feminicidi, així com d’agressions d’especial gravetat.  

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha llançat un missatge a totes les dones que puguin trobar-se en situació de violència masclista en aquest moment: “Truqueu al 900 900 120, parleu, expliqueu. Us ajudarem. No esteu soles, us acompanyarem a sortir de la violència masclista i a recuperar-vos, a vosaltres i a les vostres filles i fills. Tornareu a tenir vida”, ha dit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article