Treballadores de Salut Mental i Addiccions en Lluita, una nova plataforma per denunciar la precarització del sector

Increment salarial, renovació del conveni d’associacions i més inspecció de les condicions laborals són els seus principals reclams


Treballadores d’associacions de l’àmbit de la salut mental i les addiccions han creat la plataforma Treballadores de Salut Mental i Addiccions en Lluita, vinculada al sindicat CGT, per denunciar la situació de precarització que el sector pateix i les condicions laborals de les treballadores. La plataforma ha explicat a un manifest que aquesta situació repercuteix negativament en les condicions de vida de les treballadores i en els serveis que aquestes donen i demanen se’ls reconegui per la seva tasca. Reclamen que es renovi el conveni d’associacions, caducat des de l’any 2016, i que s’efectui l’increment salarial de les traballadores sense que augmenti la jornada laboral d’aquestes. 

La plataforma Treballadores de Salut Mental i Addiccions en Lluita ha publicat un manifest on denuncien que les treballadores del sector pateixen una precarització de les seves condicions de treball i una pèrdua progressiva dels seus drets laborals. Aquesta situació es deu, segons denuncia la plataforma, al conveni d’associacions sota el qual estan la majoria de les treballadores, que es troba caducat des de fa set anys i sols ha tingut una pujada del 2% en els últims 15. La plataforma també denuncia que dins d’aquest conveni algunes treballadores es troben en una categoria laboral inferior a la que tocaria per lloc de treball, per titulació i per responsabilitat. 

Les negociacions entre els principals sindicats i les patronals (la Confederació del Tercer Sector i Dincat) per revertir aquesta situació es troben congelades, degut a, segons els sindicats, la insistència de les patronals de vincular qualsevol augment salarial a l’increment de la jornada laboral. Treballadores de Salut Mental i Addiccions en Lluita en fa responsables d’aquesta situació tant a les patronals com a la resta de sindicats. “La patronal, CCOO i UGT han pactat pujades salarials acumulades d’1,9% des del primer conveni amb data del 2008, el que significa una pèrdua d’un 30,2% del poder adquisitiu de les treballadores del conveni des del 2008”, expliquen al comunicat.

Rotació de personal i empitjorament dels serveis

Davant aquestes condicions laborals, moltes treballadores es veuen obligades a canviar de feina, augmentant la rotació de personal constant. “Ens veiem obligades a buscar un altre lloc de feina que pugui incrementar mínimament el nostre salari i condicions i amb menys càrrega de feina. Això té un impacte molt gran als serveis que prestem a la societat, ja que la marxa d’una companya implica trencament de vincles amb les persones que atenem, reorganització constant dels serveis, formació constant de les persones noves, pèrdua de coneixement i trencament de molts projectes i iniciatives”, expliquen al manifest. 

Les treballadores també denuncien que, malgrat les condicions laborals precàries, sovint continuen fent la feina i inclús se sobrecarreguen amb més per la vinculació que tenen amb les persones amb les que treballen, fet que els genera conflictes ètics. 

Renovació del conveni, increment dels salaris i més inspeccions

Treballadores de Salut Mental i Addiccions en Lluita demanen que s’apliqui l’increment salarial per totes les treballadores de l’àmbit associatiu i la renovació i que es faci sense condicions en matèria de jornada. Demanen que es renovi el conveni d’associacions i qua això signifiqui una recuperació del poder adquisitiu que les treballadores tenien l’any 2008. 

També fan especial èmfasi en la necessitat que l’administració augmenti les inspeccions i el control de les condicions laborals i que exigeixin a les entitats el compliment dels convenis, plecs, subvencions i pactes laborals amb la pròpia administració. A més, demanen que les bases reguladores de les subvencions i de la cartera de serveis assegurin salaris dignes i contemplin les hores de gestió associades als tràmits administratius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article