El 27% dels joves a l’Estat espanyol no té batxillerat ni FP de grau mitjà, a la cua de la Unió Europea

El 17% ni estudia ni treballa, segons dades de l’OCDE


Un de cada quatre joves de 25 a 34 anys a l’Estat espanyol (27%) no té un títol de nivell secundari superior de batxillerat o FP de grau mitjà. L’informe anual Education at a Glance, de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) i que s’ha publicat aquest dimarts, mostra que Espanya se situa a la cua de la Unió Europea en aquesta dada.

La mitjana de la Unió Europea se situa en el 12% i la de l’OCDE, en el 14%. Per contra, la meitat dels joves a Espanya té estudis terciaris, universitaris o de FP superior, una dada que ha anat pujant en els últims anys.

Si s’amplia l’anàlisi a la població espanyola de 25 a 64 anys, el 36% ha estudiat, com a molt, fins a l’ESO, una xifra molt superior a la de la mitjana de l’OCDE (20%) i encara més de la UE (17%). Tenir estudis més enllà de l’educació obligatòria es considera una major garantia per incorporar-se al mercat laboral.

El nombre de persones amb estudis terciaris a Espanya (41%) és lleugerament superior a la d’altres països (40% de mitjana a l’OCDE; 38% a la UE). L’estat espanyol té menys població que hagi estudiat fins a una segona etapa d’educació secundària (23%), pel 40% de l’OCDE i el 46% de la UE.

Els indicadors publicats aquest dimarts mostren diferències entre nois i noies pel que fa al nivell d’estudis. Segons dades corresponents el 2022, el 32% dels homes de 25 a 34 anys va estudiar, com a molt, fins a l’ESO, una xifra que baixa fins al 21% en les noies. De tota manera, aquesta dada ha millorat respecte al 2015, quan s’havia situat en el 40% i el 29%, respectivament.

També hi ha més dones amb estudis terciaris entre la població de 25 a 34 anys, un 57%, pel 44% dels nois. El 2015, aquests percentatges se situaven en el 47% de noies amb estudis superiors i el 35% dels nois.

Segons l’informe, a l’Estat espanyol els treballadors de 25 a 34 anys amb un títol de batxillerat o equivalent guanyen un 80% més que aquells que deixen els estudis a ESO.

El 17% dels joves no treballen ni estudien

L’informe també recull que el 17,2% dels joves d’entre 18 i 24 anys a l’Estat espanyol no estudia ni treballa, per sobre de la mitjana de l’OCDE (14,7%).

Aquesta organització adverteix de la vulnerabilitat d’aquests joves, que s’enfrontaran a pitjors condicions quan s’incorporin en el mercat laboral i demana als països que redueixin les taxes dels coneguts com a ni-ni.

Un 5% del PIB dedicat a educació

L’informe també mostra també que el 2020, Espanya va destinar el 5% del Producte Interior Brut (PIB) a institucions d’educació primària a terciària, lleugerament per sota de la mitjana de l’OCDE, del 5,1%, xifres que augmenten respecte a l’any anterior.

Més hores de classe

A Espanya, el 56% dels infants de dos anys van a l’escola, xifra que augmenta fins al 94% en els nens i nenes de 3 anys i fins al 97% en els de 4 i 5 anys. L’educació és obligatòria a partir dels 6 anys. A partir d’aquesta edat, el temps total d’instrucció obligatòria, fins als 16 anys, és de 7.925 hores, per sobre de les 7.634 de la mitjana de l’OCDE.

A la primària, el 23% d’aquest temps es dedica a la lectura, escriptura i literatura, davant el 25% de l’OCDE, i el 18% a les matemàtiques, pel 16% de la mitjana dels altres països. A la secundària, el 16% es dedica a les hores a la lectura i escriptura (15% a l’OCDE) i el 12% a les matemàtiques (13%).

Els sous dels docents, superiors

Tot i que els sous dels docents varien molt segons el nivell educatiu i l’experiència laboral, l’informe recull que el salari corresponent a Espanya és de 41.197 euros, que equival a 57.758 dòlars, per sobre de la mitjana de l’OCDE, 53.456.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article