Expertes en violència en la infància formen les professionals dels CAP per millorar la detecció de casos

El 87% de les víctimes ateses el 2022 a Vall d’Hebron van ser nenes o adolescents i el 96% dels agressors, homes


L’equip EMMA, la unitat de l’Hospital Vall d’Hebron especialitzada en violències en la infància, va atendre en el segon any de funcionament 341 infants i adolescents. Però aquests casos són la “punta de l’iceberg”, explica la seva coordinadora, Anna Fàbregas: “Hi ha una xifra de nens, nenes i adolescents que poden estar vivint algun tipus de violència que no hàgim detectat”, adverteix aquesta pediatra. Per millorar la identificació de possibles casos de violència física i sexual, les expertes de la unitat formaran en una jornada aquest dimarts professionals dels centres d’atenció primària i de salut mental infantil i juvenil. “No som policies, no hem de jutjar si ha passat o no; hi som per acompanyar l’infant i protegir-lo”, diu Fàbregas.

El 58% dels casos que arriben a la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència de Vall d’Hebron, l’equip EMMA, els han derivat professionals sanitaris. D’aquests, el 40% arriben des de les consultes d’atenció primària.

Per tal de millorar la detecció d’aquestes violències i aprofitar la capil·laritat dels CAP, les expertes de l’equip EMMA imparteixen aquest dimarts una formació per a les professionals sanitàries, sobretot equips de pediatria, infermeria i treball social de l’atenció primària, que són els que tenen un contacte més freqüent amb els infants i les seves famílies, i també dels centres de salut mental infantil i juvenil. Més d’un centenar de professionals assistiran a la jornada, a l’Espai Francesca Bonnemaison, i també es podrà seguir de forma telemàtica.

La detecció és “fonamental”

“A la primària tenim un contacte directe que ens genera una oportunitat, ja que en un moment determinat infants o famílies poden tenir la confiança suficient per explicar-nos el que hagi pogut passar”, assenyala Anna Castelló, pediatra del CAP Pare Claret i assistent a la formació.

Castelló explica que els possibles casos de violències no són una realitat aliena als centres d’atenció primària: “Tenim experiències. És bastant habitual tenir casos”. Aquesta pediatra incideix en el vincle que s’estableix en la consulta amb els infants i les famílies: “Hi ha nens que van dient algunes coses i anem estirant el fil a poc a poc”.

Per la seva banda, Fàbregas recalca que la detecció és “fonamental” i indica que es calcula que un de cada cinc menors d’edat pot haver viscut algun tipus de violència sexual. La coordinadora de l’equip EMMA insisteix en la importància de formar i sensibilitzar les professionals que treballen amb infants i adolescents i perquè tinguin com més eines millor per identificar els casos.

“El més important seria la verbalització per part de l’infant o l’adolescent, que ens expliqui què li ha passat i nosaltres ser capaços d’aturar la consulta, prendre el temps per escoltar-lo, establir un ambient de confiança i agrair-li que hagi sigut capaç d’explicar-nos-ho”, diu Fàbregas, que afegeix que la manera com es respongui a aquesta revelació influirà en la recuperació posterior de l’infant.

El perfil habitual: nena de 13 anys

En els infants molt petits, alguns senyals d’alerta podrien ser certs canvis de conducta, com ara malsons, pors, rebuig de l’aliment (que abans no hi era) o retards. I en els més grans o adolescents, els canvis bruscos de conducta, el baix rendiment acadèmic, l’aïllament, l’agressivitat, l’abús de tòxics o les relacions i conductes de risc, entre d’altres.

La majoria de les víctimes ateses el 2022 a l’equip EMMA de Vall d’Hebron van ser nenes o adolescents, concretament el 87%. El perfil més habitual és el d’una nena de 13 anys.

Entre el novembre del 2021 i el novembre del 2022, el 79% dels 341 infants i adolescents atesos havien patit violència sexual; una violència exercida en prop de la meitat dels casos dins la família. En el 83% dels casos, l’agressor era un conegut de l’infant o adolescent. Pràcticament, tots els agressors són homes (96%).

També han detectat un increment de les violències entre menors d’edat, especialment a través de les tecnologies. De fet, un terç dels agressors també eren menors d’edat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article