Demanen simplificar la tramitació del Document de Voluntats Anticipades i promocionar-lo entre la població

L’associació Dret a Morir Dignament ha llançat una campanya audiovisual per sensibilitzar la ciutadania i exigir a Salut més compromís


L’associació Dret a Morir Dignament ha llançat una campanya audiovisual per donar a conèixer el Document de Voluntats Anticipades (DVA) entre la població i per exigir al Departament de Salut i el Parlament de Catalunya que posin en marxa la promoció del document i la simplificació de la tramitació d’aquest. L’entitat alerta que el procés de tramitació del DVA és complex, fet que dificulta l’accés dels col·lectius més vulnerables, sobretot de les dones amb dificultats econòmiques. Demana també que es reconegui la possibilitat d’atorgat el DVA davant el testimoniatge de professionals sanitaris.

La llei de regulació de l’eutanàsia aprovada l’any 2021 incloïa una sèrie de compromisos polítics per tal d’avançar cap a la normalització del DVA, els quals implicaven la intervenció de les autoritats sanitàries per promoure el seu coneixement, tot informant la ciutadania i els mateixos professionals de la seva importància.

Cristina Vallés, presidenta de Dret a Morir Dignament Catalunya (DMD-CAT) ha interpel·lat al Departament de Salut i al Parlament instant a desplegar tots els aspectes de la llei que, segons l’entitat, queden pendents. “Estem a l’espera que emprenguin les actuacions a què es van comprometre a fer, cal promocionar el DVA i simplificar el tràmit per atorgar-lo”, ha reclamat.

A Catalunya, el percentatge de DVA atorgats per 1.000 habitants és d’un 14,15%, una xifra molt per sota d’altres territoris de l’Estat espanyol. Dret a Morir Dignament atribueix aquesta xifra al fet que els passos a seguir per atorgar i posteriorment registrar el Document de Voluntats Anticipades constitueixen un tràmit complex i difícil de complir. L’entitat ha detectat que aquesta dificultat suposa un greuge comparatiu per a moltes persones que no compleixen amb els requisits exigits per la llei, la qual obliga a comptar amb tres testimonis per fer la tramitació, dos d’ells majors d’edat i un notari com a tercer.

DMD Catalunya reclama que moltes persones no poden comptar amb aquests tres testimonis, ja sigui perquè es troben en situacions de soledat o perquè no volen donar a conèixer a tercers alguns aspectes que formen part de la seva intimitat. Aquestes persones són, en bona part, dones amb una situació econòmica de vulnerabilitat, per a les quals, denuncien des de l’entitat, el cost dels aranzels notarials representa un seriós inconvenient i aconseguir la fotocòpia compulsada del DNI o el DNI original de cadascun dels tres testimonis requerits, un impediment.

Per tal de facilitar la tramitació del DVA a aquests col·lectius, DMD Catalunya reclama incloure un tercer supòsit, el qual permeti que es pugui tramitar el document amb el testimoniatge de professionals sanitaris. “Aquesta tercera opció, tal com s’ha demostrat en altres comunitats on ja es permet, facilita de manera clara la formalització del DVA alhora que garanteix la capacitat del sol·licitant i que aquest s’hagi fet lliurement, dues condicions indispensables per poder atorgar el DVA i registrar-lo al Registre de DVA de la Generalitat”, expliquen des de l’entitat.

Defensen que aquesta modificació permetrà agilitzar la possibilitat de tramitar la inscripció al registre i contribuirà a desburocratitzar el procés assistencial, millorar el temps dedicat a l’assistència dels pacients i facilitar la prestació de l’assistència als equips sanitaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article