La CGT critica que el programa Sensei té professorat novell cobrant la meitat

El sindicat denuncia la iniciativa de residència inicial docent en centres educatius que s’ha posat en marxa aquest curs


El sindicat CGT inicia la campanya ‘Professorat Sensei Drets’ que critica “la precarització i les desigualtats en l’accés a la docència” que suposa el nou programa de residència inicial per a professorat novell Sensei. Aquest programa, finançat amb els fons Next Generation, està adreçat a professorat inscrit a la borsa docent amb menys de tres mesos de serveis prestats i consisteix a realitzar una estada formativa i laboral durant un curs.

El professorat que hi participa ha de fer mitja jornada de docència supervisada i mitja de formació. Per al curs 2023-2024 a tot Catalunya hi ha 150 places d’infantil i primària i 100 de secundària en un total de 60 centres educatius, i està previst que s’allargui també durant el curs 2024-2025.

Des de CGT denuncien, però, que aquests professors només cobren l’equivalent a mitja jornada, la qual cosa “dificulta la independència econòmica i genera desigualtats en l’accés a la professió”.

En aquest sentit, insisteixen que caldria una equiparació en la dedicació, remuneració i titulació requerida per no generar greuges comparatius dins del col·lectiu docent. A més, des del sindicat també critiquen que hi ha diferències en reducció d’hores lectives i en reconeixement de formació entre el professorat que tutoritza el professorat del programa i el que tutoritza pràctiques de grau i de màster.

Un altre aspecte important, remarquen des del sindicat, és que és una “operació propagandística que serveix per tapar la falta de personal i recursos”, i que si pretenen millorar la formació del professorat, caldria dignificar i millorar el reconeixement de les pràctiques en centres educatius dels graus i màsters d’accés a la docència.

El sindicat ha elaborat una guia sindical bàsica que recull la normativa que regula el programa Sensei, el funcionament, la retribució, així com consells i reivindicacions. Des de CGT fan una crida al professorat novell a informar-se dels seus drets i organitzar-se per estudiar l’aplicació del programa i possibles accions.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article