Els gossos entren a l’UCI per millorar l’estat emocional dels pacients de l’Hospital del Mar

La iniciativa, amb la Fundació Affinity, estudiarà els beneficis d’aquest tipus de teràpia a partir de mostres de saliva


La Lu udola suaument al costat d’un llit de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital del Mar. A aquesta femella de llebrer, li agrada el contacte humà i el reclama. Al seu costat, la Vida, una barreja de gos d’atura, sembla que s’endormisca mentre l’acaricia el Francisco, un pacient ingressat.

Són gossos de teràpia del programa que l’Hospital del Mar i la Fundació Affinity han engegat per millorar el benestar emocional dels pacients. Es tracta d’un projecte innovador i, als seus responsables, no els consta que s’hagi fet abans en una UCI d’adults a l’Estat espanyol. La iniciativa inclou un estudi per avaluar els beneficis de la teràpia a partir de la saliva, que conté metabòlits que funcionen com a indicadors del nivell d’estrès.

La Lu, de tres anys, va ser abandonada en un cau a Andalusia segurament després de la temporada de caça, explica la responsable de teràpies de Fundació Affinity, Maribel Vila, mentre que la Vida, de set anys, la van trobar també desemparada, al carrer. Ara, aquests animals que han estat ensinistrats com a gossos de teràpia visiten els pacients de l’Hospital del Mar que necessiten cures intensives i que porten més de set dies ingressats.

Aquesta iniciativa pionera del Servei de Medicina Intensiva de l’hospital barceloní i la Fundació Affinity, que s’emmara en el paradigma d’humanització de les cures, consistirà en una setantena de sessions, dues per setmana, d’entre 15 i 20 minuts per pacient amb l’objectiu de millorar l’estada a l’UCI, on els ingressats es troben enllitats i alguns, intubats.

La doctora Lucía Picazo, del Servei de Medicina Intensiva, observa que els pacients ingressats a l’UCI es troben molt preocupats pel seu estat de salut i recalca que la idea del projecte és “reduir-ne els nivells d’estrès; augmentar-ne el benestar; afavorir la comunicació i que participin en la seva rehabilitació”.

“En aquest programa es treballa fonamentalment la dimensió emocional perquè els pacients se sentin acompanyats, a partir d’aquesta connexió immediata que s’estableix amb l’animal”, afegeix Jaume Fatjó, director de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut del Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Fatjó indica que volen que el pacient pugui interactuar amb l’animal de forma natural, com ho faria amb el seu gos, en cas que en tingui. “Una de les pacients ens deia que trobava molt a faltar els seus gossos i que ara podia fer, d’alguna manera, el que viu a casa”, explica. 

Per al projecte, buscaven gossos tranquils, que se sentin còmodes damunt del llit i que els agradi el contacte humà. L’entrada a l’UCI es fa seguint estrictes protocols hospitalaris i els gossos estan supervisats permanentment per veterinaris especialistes en benestar i comportament animal

Un estudi per mesurar els beneficis del projecte

L’Hospital del Mar i la Càtedra Fundació Affinity Animals volen quantificar els beneficis dels animals com a recurs terapèutic a l’UCI i per això desenvoluparan un estudi, que compta amb el suport del Laboratori d’Investigació Metabolòmica Avançada Aplicada (LIMA) de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.

Els investigadors recolliran mostres de saliva dels pacients abans i després de la interacció amb els gossos per analitzar determinats metabòlits, que funcionen com a indicadors del nivell d’estrès i de benestar del malalt. “Mesurarem si es redueix el cortisol, hormona de l’estrès, i en canvi augmenten substàncies relacionades amb el benestar, com són la melatonina i l’oxitocina”, assenyala la doctora Picazo.

Hospitals més humanitzats

El projecte té una durada inicial d’un any i, en funció dels resultats, es podrà ampliar. “No volem que sigui únic o acabi sent residual. Acompanyar el projecte amb un estudi científic, en què espero que puguem demostrar els beneficis dels gossos en una UCI, ens permetrà replicar-lo”, afirma Vila, que espera que més hospitals s’apuntin a les teràpies assistides amb animals.

La responsable de teràpies de Fundació Affinity ha recordat que fa més de tres dècades, quan van començar l’activitat, semblava “ciència-ficció” entrar els gossos en una escola o un hospital i ha fet notar que pocs llocs hi ha amb més complexitat que una UCI.

La de l’Hospital del Mar aplica un programa d’humanització de les cures a les persones ingressades. Així, realitza sortides terapèutiques perquè els pacients puguin veure el mar, acompanyats per la família i amics; utilitza realitat virtual per millorar l’estat d’ànim i ajudar en els exercicis de recuperació física i disposa d’un programa de musicoteràpia destinat a pacients amb diagnòstic de deliri.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article