Els especialistes alerten de l’infradiagnòstic de la malaltia pulmonar obstructiva crònica

Un 75% dels afectats encara no ho saben i quan s’adonin ja serà tard: “El que tinc és per sempre i ja no es recupera”


La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és un trastorn respiratori que limita del pas de l’aire per les vies respiratòries. La provoca sobretot el tabac i, segons l’OMS, és la tercera causa de mortalitat al món.

Els especialistes, de fet, alerten d’un alt grau d’infradiagnòstic i es calcula que el 75% de les persones que la patiran encara no ho saben. “Per acabar tenint sensació d’ofec, la malaltia ja ha de estar avançada”, explica Eli Carbonell, fisioterapeuta d’Esteve Teijin, una companyia de salut que es dedica a donar servei a pacients amb malalties respiratòries.

Coincidint amb el Dia Mundial de l’MPOC, els professionals fan una crida a sotmetre’s a espirometries per detectar-la a temps. “El que tinc és per sempre i ja no es recupera”, es lamenta José Jiménez, pacient amb una gran dependència per culpa de l’MPOC.

Jiménez era soldador i feia un treball físic amb tota normalitat fins que l’abús del tabac va començar a afectar les seves capacitats. De tenir una vida activa va passar a necessitar una màquina d’oxigen per sobreviure. Ara es desplaça en un scooter elèctric i necessita ajuda per a totes les tasques del dia a dia.

Aquesta caiguda l’ha provocat el tabac i l’omissió de factors de risc, que han impedit la detecció de l’MPOC a temps. Jiménez era fumador i consumia fins a dos paquets i mig cada dia. La seva dona diu que fins i tot més. Ara se’n penedeix de no haver anat abans al metge. “Tinc una capacitat baixa de pulmó i a mesura que ens fem grans anem a menys”, es lamenta.

Com li costa respirar, actualment la seva activitat física també s’ha vist minvada i ha entrat en un cercle viciós en el que cada vegada tot li costa més: “Per vestir-me i esmorzar, que abans ho feia en dos minuts, ara necessito més d’una hora. Inclús menjant em canso i menjo menys, però no perquè no tingui gana”, explica.

A persones com ell, l’MPOC els ha destruït els alvèols i inflamat la via respiratòria. A més, la concentració d’oxigen en sang els ha caigut en picat i s’han de sotmetre a oxigenoteràpia. Els casos menys greus es poden tractar farmacològicament en un estadi inicial, però la malaltia evoluciona i empitjora amb el pas del temps.

Des del sistema públic s’ofereix a aquets pacients un servei de teràpia respiratòria a domicili (TRD) per fer un seguiment acurat dels casos i evitar aguditzacions. Eli Carbonell, fisioterapeuta d’Esteve Teijin, empresa proveïdora de la Generalitat, afirma que la prevenció i una detecció precoç de la malaltia ajudaria a millorar la qualitat de vida dels pacients.

Aquest diagnòstic no és complex i es pot fer amb una simple espirometria, que detecta la limitació del flux aeri de cada persona. “En funció del resultat es pot determinar el nivell de gravetat i afectació”. Tot i això, sovint la població no se sotmet a aquest tipus de proves per “desconeixement” dels símptomes i els factors de risc.

En aquest sentit, Carbonell explica que fins i tot una persona que fa esport o té una bona alimentació pot acabar desenvolupant la malaltia malgrat no tenir símptomes i tenir una vida aparentment “sana”. El consum de tabac o altres circumstàncies com l’exposició a tòxics o la contaminació de l’aire esdevenen factors de risc.

L’MPOC afecta també estadísticament més als homes que a les dones, gairebé tres vegades més, i es manifesta a partir dels 40 o 50 anys. Per visualitzar la malaltia, Esteve Teijin farà espirometries gratuïtes a les portes de l’Hospital de Bellvitge aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial de l’MPOC.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article