Repunten les infeccions per VIH a Catalunya el 2022, però baixen un terç en cinc anys

La taxa de diagnòstics és més alta a Barcelona ciutat que a la resta de regions sanitàries


Les infeccions per VIH a Catalunya van repuntar el 2022 amb 460 nous casos, cosa que suposa una taxa de 5,9 casos per cada 100.000 habitants. L’any anterior, segons dades de Salut, se’n van registrar 431, amb una taxa de 5,6. Malgrat el lleuger augment, la tendència a cinc anys vista va clarament a la baixa, ja que els nous diagnòstics han caigut més d’un terç (37%) des dels 727 detectats el 2017.

La via de transmissió més habitual és la sexual, amb un 57,7% dels nous diagnòstics l’any passat produïts en homes que han tingut sexe amb altres homes. D’altra banda, segons dades de 2021 obtingudes per l’ACN a través d’una consulta de Transparència, la taxa de diagnòstics és més alta a Barcelona ciutat que a la resta de regions sanitàries.

Tenint en compte els nous casos del 2022, s’estima que a Catalunya 32.579 persones viuen amb el VIH i que la mitjana d’edat entre els infectats és de 37 anys. La retallada en el nombre de diagnòstics anuals és de pràcticament la meitat des del 2010, quan se’n van declarar 895, amb una taxa de 12 persones per cada 100.000 habitants.

El perfil de la gent amb el virus no ha variat significativament al llarg dels anys: en l’última dècada, sempre s’ha donat sobretot en homes, entre el 80% i el 90% del total —la xifra durant el 2022 va ser del 83,5%—, i la via de transmissió majoritària continua sent de sexe d’homes amb altres homes. Amb tot, la proporció d’aquesta casuística s’apropava al 65% durant la dècada passada i ara s’ha estabilitzat en el 57% dels casos. Les pràctiques sexuals d’homes i dones heterosexuals van sumar el 35,7% dels nous diagnòstics l’any passat.

La majoria dels infectats per VIH són estrangers

Al llarg de l’última dècada, l’origen dels infectats s’ha capgirat. Fins al 2016, la majoria dels nous diagnòstics eren de persones amb nacionalitat espanyola, però des de l’any 2017 ja no és així, perquè més de la meitat ja són estrangers. Segons les dades més recents, que daten del 2021, el 57% dels 431 casos van ser de persones de fora de l’Estat.

Pel que fa a la distribució territorial, les dades mostren desequilibri, ja que any rere any, Barcelona ciutat se situa líder en taxa d’infectats, a una distància significativa de la resta de regions sanitàries. A la capital catalana, la ràtio el 2021 era de 12 casos, mentre que a l’àrea de Lleida, en segon lloc, era de 8,8. Amb tot, mentre que a Barcelona la caiguda és més pronunciada que a qualsevol altre territori, Lleida experimenta la crescuda més gran de tot Catalunya en comparació amb el 2016.

La PrEP, la Covid, i l’accessibilitat a preservatius i xeringues, entre les raons del descens

La caiguda de casos en el VIH també es reflecteix en la Sida, amb un descens de la meitat entre el 2011 (162 casos) i el 2021 (82), l’última dada disponible.

Segons Salut, el descens gradual en el nombre de casos dels últims anys és atribuïble a l’expansió del tractament —que des del 2015 és universal, és a dir, que tota persona diagnosticada el rep independentment de la seva condició clínica—, així com a l’augment de l’ús de la profilaxi preexposició al VIH (PrEP), a la Covid i a l’ampli ventall d’intervencions desplegades en tots els àmbits durant aquests anys.

Entre les actuacions, també destaca el pla per a l’accessibilitat al preservatiu, amb més de dos milions de preservatius interns, externs i lubrificants distribuïts gratuïtament; la provisió de material divulgatiu adaptat a les noves tecnologies; els programes de distribució de xeringues —se n’han repartit 741.646 a través de més de 600 agents—; i el suport tècnic i econòmic a projectes de prevenció desplegats per entitats comunitàries, amb 1.632.923,82 euros a 58 projectes de 30 entitats.

També subratllen la diversificació de l’oferta per a la realització de la prova de detecció del VIH, amb 14.605 proves realitzades a 14 ONG, 918 proves a 122 farmàcies i prop de 400.000 proves fetes a la xarxa sanitària i, a més, l’actualització del model de seguiment en l’atenció a les persones VIH per adequar-lo als seus perfils i necessitats.

El 98% dels pacients en tractament tenen una càrrega viral indetectable

Catalunya ha assolit els objectius 90-90-90 d’ONUSIDA —el Programa de les Nacions Unides per al VIH— per a l’any 2020, que fixaven que el 90% de les persones infectades pel VIH ho sàpiguen, que el 90% d’aquestes estiguin en tractament i que el 90% d’aquestes últimes tinguin la càrrega viral indetectable.

En aquest sentit, el país ha arribat a aconseguir el 94% de les persones infectades pel VIH conscients de ser-ho, el 90% dels pacients en tractament, i el 98% d’aquestes, amb càrrega viral indetectable. El següent repte del programa ONUSIDA és assolir el 95% en les tres categories l’any 2025.

Barcelona desplega el Tapís Memorial

En motiu del Dia Mundial de la Sida, l’Associació Projectes dels Noms ha desplegat una secció del Tapís Memorial de la Sida des del balcó de l’Ajuntament de Barcelona, en un acte que s’ha fet simultàniament amb la façana del Palau de la Generalitat. El tapís ha estat confeccionat per familiars i amistats de les persones desaparegudes a causa de la malaltia. A més, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà de vermell a partir de les 18 hores per commemorar el dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article