Catalunya crea un pla “pioner” contra la violència obstètrica dotat amb 7 milions d’euros fins al 2028

El Govern busca reduir les intervencions innecessàries i que les cesàries en embarassos sense risc no superin el 15%


El Govern posa en marxa un pla “pioner” contra la violència obstètrica amb 7 milions i 50 accions fins al 2028 que busca posar fi a pràctiques inapropiades, rutinàries o no pactades. Un dels procediments que estarà al punt de mira seran els parts. “No pot ser que hi hagi més cessàries divendres que dilluns”, ha dit el conseller de Salut, Manel Balcells.

L’Executiu plantejarà que es respectin les recomanacions internacionals. Per exemple, en els embarassos sense risc que entren al grup 1 de classificació Robson les cessàries no haurien de superar el 15%. El pla inclou formacions no obligatòries als professionals, la creació de comissions clíniques i l’ampliació dels centres de naixement de parts naturals més enllà del que hi ha Can Ruti.

El programa, que es va començar a construir fa un any amb representants del sistema de salut, busca potenciar la participació de les dones en la pressa de decisions i conscienciar el personal mèdic de la “violència institucional” que pot exercir un professional del sistema públic, quan es duen a terme, per exemple, episiotomies o ruptures de bossa artificials durant el part però també la prescripció inadequada de medicaments o el llenguatge infantilitzador.

En un acte per a presentar el pla, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha citat alguns exemples de violència obstètrica com ara ser medicada amb anticonceptius quan tens la menopausa o no explicar a les dones amb càncer l’impacte que tindrà sobre la seva vida sexual. “Estem donant resposta a un crit ofegat”, ha dit Verge. A parer de la consellera d’Igualtat i Feminismes, aquest pla “serà capdavanter” en els estàndards internacionals de la Organització Mundial de la Salut (OMS) i del Comitè CEDAW ja que “és el primer Govern del món que aborda un pla de violència obstètrica”.

Així, el programa busca combatre la “visió masclista” dels sanitaris i incorpora, entre altres qüestions, un mòdul específic per formar en drets sexuals i reproductius.  A més, es farà formació específica en diferents temàtiques com l’endometriosi i la millora del diagnòstic precoç, millora de l’atenció a l’anticoncepció, a la interrupció voluntària de l’embaràs, a la salut de les persones trans, salut mental perinatal i acompanyament pèrdua perinatal.

A banda de desplegar espais per assegurar una atenció al part en entorns no medicalitzats, s’incorporaran comissions clíniques sobre violència obstètrica a totes les regions sanitàries, la millora de l’accés a la fecundació assistida i accions per garantir l’atenció dels seus drets de les persones amb discapacitat, també, des de l’àmbit sexual i reproductiu.

El Govern ha admès que el terme “violència obstètrica” genera malestar en part del col·lectiu sanitari però ha assegurat que no el pla no busca “acusar sinó millorar” la qualitat de l’atenció, en paraules del conseller de Salut, Manel Balcells.

En aquest sentit, Balcells ha detallat que “tot el que s’ha fet sistemàticament sense demanar permís, sense pactar-ho, sense informar, no estava bé”. “Una episiotomia sense haver-ho pactat no és just”, ha exemplificat Balcells, que ha posat l’accent en el respecte al part que “és un moment vital” que s’ha d’acompanyar i no dur a terme procediments que no són necessaris. “No pot ser que hi hagi més cesàries els divendres que els dilluns o abans de les festes de Nadal que després o que hi hagi parts induïts quan no toca”, ha afirmat.

“El masclisme s’escola a tot arreu, no hi ha cap espai lliure i això dificulta la seva identificació com a problema perquè està tan naturalitzat que fa que no el veiem i que sigui invisible a professionals que l’últim que volen és generar violència a les persones que tracten”, ha coincidit Verge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article