Catalunya encapçala la llista d’utilització de la llei d’eutanàsia amb 91 prestacions

Des de l’entrada en vigor de la norma, l’any 2021, 363 persones s’hi han acollit


Catalunya encapçala la llista d’utilització de la Llei d’eutanàsia amb 91 prestacions des que va entrar en vigor ara fa dos anys. La xifra representa el 52% del total de sol·licituds presentades des del 2021, que han estat 175. El govern estatal ha xifrat en 363 les persones que han fet ús de la llei en aquests dos anys.

El 2022 van ser 288 les persones que es van acollir a la Prestació d’ajuda per a morir del Ministeri de Sanitat, el 50% de les que ho van sol·licitar. L’any anterior havien estat 75. Des que es va posar en marxa la llei hi ha hagut 749 sol·licituds al conjunt de l’Estat, 576 el 2022 i 173 el 2021. Les dades d’aquell any corresponen a un període de sis mesos, a partir de l’entrada en funcionament de la prestació.

El perfil del sol·licitant és el d’una persona d’entre 60 i 80 anys amb malalties greus de tipus neurològic o oncològic. Un terç dels sol·licitants van morir abans de resoldre’s la petició.

El Ministeri de Sanitat ha fet públic l’Informe d’Avaluació Anual 2022 sobre la Prestació d’Ajuda per a Morir, que a banda de les dades esmentades també indica que el nombre de persones que canvien d’opinió o que sol·liciten un ajornament de la prestació és “mínim”. A més, un 14% dels sol·licitants es va acollir al programa de donació d’òrgans, fet que s’ha traduït en 135 transplantaments, afirma Sanitat.

Les prestacions s’han dut a terme de forma preferent en l’àmbit de l’Atenció Primària i de la sanitat pública. El nombre de sol·licituds denegades va ser inferior al 20%. Un terç de les denegades van ser estimades favorables després de les reclamacions corresponents.

A Catalunya gairebé el triple d’usos que a Madrid

Per darrere de Catalunya, Madrid és la segona Comunitat Autònoma on més persones han fet ús de la Llei d’eutanàsia, amb 38, el 61% de les 62 que ho han sol·licitat des del 2021. A Andalusia han estat 27 persones (el 59% de les 46 sol·licituds) i al País Valencià i al País Basc 24 a cadascuna (el 52% i el 60% respectivament de les peticions rebudes).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article