L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús: una oportunitat per a les polítiques locals

Sostre Cívic i Coòpolis organitzen una jornada per compartir experiències d’èxit en l’habitatge cooperatiu el pròxim 12 de gener al Hub Social


Promocionar l’habitatge cooperatiu com a estratègia per a ampliar l’habitatge social als municipis de Catalunya. Aquest és l’objectiu de la jornada ‘Habitatge i acció social. Polítiques públiques d’habitatge des del cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús’, que organitzen Sostre Civic i l’Ateneu Coòpolis el pròxim divendres 12 de gener al Hub Social de Barcelona. Es tracta d’un esdeveniment amb conferències i sessions de treball dirigides específicament als responsables polítics i tècnics de l’administració local encarregats de les polítiques d’habitatge. L’esdeveniment compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, Habicoop i el Social.cat. 

Un cop conformats els governs locals, sorgits arran de les eleccions municipals del passat maig de 2023, ara s’obre un nou mandat de quatre anys en què ajuntaments i altres administracions locals hauran d’engegar noves actuacions i línies de treball. L’accés a l’habitatge, en aquest sentit, encara és i continua sent un dels principals reptes als quals s’enfronten els municipis catalans. Així, enmig d’aquest context, la jornada ‘Habitatge i acció social’ vol ser un espai per donar a conèixer experiències i compartir reflexions per a ajudar a definir els instruments de política local que es volen impulsar des de cada consistori. 

A partir d’establir un marc teòric comú i de donar a conèixer les experiències d’èxit sobre els principis i impactes positius de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús, aquesta jornada pretén exposar a responsables polítics i tècnics de l’administració local i d’altres administracions, així com a entitats promotores i gestores d’habitatge social i centres d’investigació, quin és el procés d’impuls dels projectes i el resultat dels impactes obtinguts a partir d’experiències ja iniciades. Tot això per posar en relleu les potencialitats de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com a política d’habitatge social.  

Una jornada plena d’experiències 

L’esdeveniment arrencarà a les 9.30 h al Hub Social de Barcelona amb una benvinguda per part d’una representant de la Diputació de Barcelona i un representant de l’Ateneu Coòpolis. Seguidament, la ponència inaugural de la jornada anirà a càrrec de l’arquitecta de l’Oficina d’Habitatge de la Diputació de Barcelona, Lena Vidal Corsà, qui parlarà del suport que donen als ens locals en la implementació de cooperatives en cessió d’ús.  

Després de la pausa per a esmorzar, a les 11 h, arrencarà la primera sessió de treball de la jornada. Aquesta primera sessió se centrarà en compartir experiències de promoció de la diversitat i l’assequibilitat en l’accés a l’habitatge a través de les cooperatives. Així, s’abordaran experiències que demostren com el model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús permet desenvolupar projectes d’habitatge social des de la participació de veïns i veïnes, amb l’objectiu de destinar aquests habitatges a un ventall molt ampli de la població, incloses les persones amb situacions d’especial vulnerabilitat.  

En aquesta primera taula de la jornada hi intervindran la directora de projectes de Sostre Cívic, Eva Ortigosa; el quart tinent d’alcalde i regidor d’habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Miquel Medialdea; la coordinadora de projectes de La Dinamo, Glòria Rubio; un representant de l’Ajuntament de Manresa que explicarà el sistema de col·laboració público-cooperativa en l’adquisició per tanteig i retracte; i, finalment, una representant de la cooperativa PerViure, que relatarà la seva experiència de treball a Vic. A través d’aquests testimonis el que es buscarà serà posar sobre la taula les experiències de projectes que mantenen els principis i valors cooperatius amb una aportació econòmica ajustada a cost, una dedicació de temps limitada i sense el requisit d’un grup motor previ.  

La segona sessió de treball, que arrencarà a les 12.15 h, abordarà en canvi l’impacte social i ambiental de l’habitatge cooperatiu als municipis. Pel que fa a l’impacte social, es posarà l’èmfasi en com els projectes d’habitatge cooperatiu permeten atendre les necessitats de col·lectius concrets, com persones joves o gent gran, al mateix temps que s’incorporen serveis específics. A més, aquests habitatges disposen d’espais comuns que es poden destinar per a usos i activitats econòmiques que tinguin un benefici per a la comunitat i el barri o municipi. Pel que fa a l’impacte ambiental, la lògica comunitària i democràtica en què es basen aquests projectes promou pràctiques de consum conscient i, al mateix temps, genera hàbits més saludables i respectuosos cap al medi ambient.  

En aquesta segona i darrera taula de la jornada hi intervindran el secretari de Granollers Pedala i membre del Consell Rector de Sostre Cívic, Benjamí Aguilar; el primer tinent d’alcalde i regidor d’habitatge d’Olesa de Montserrat, Marc Serradó; una representant del grup promotor del projecte d’habitatge cooperatiu sènior Can70; i una representant del col·lectiu Batec, que parlarà sobre les comunitats energètiques en els projectes d’habitatge cooperatiu. Unes reflexions al voltant de la sostenibilitat, la recuperació de patrimoni privat en desús, l’atenció a la gent gran i la resiliència al canvi climàtic que serviran per tancar una jornada plena d’experiències. 

Les inscripcions a la jornada són gratuïtes, però cal reservar plaça prèviament a través de la pàgina web de l’acte al portal de Coòpolis.

La cessió d’ús, un model en expansió

El model d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es troba actualment en un moment d’expansió a Catalunya. Només en sis anys, el nombre de projectes en convivència o en promoció s’han multiplicat per onze a tot el territori català i l’any 2022 ja hi havia un total de 306 persones vivint en habitatges cooperatius, com ho explicàvem al monogràfic Habitatge cooperatiu: fer xarxa per viure millor, publicat el maig de 2023 al Social.cat.

En el mig de tot aquest moment d’expansió hi ha la definició d’un model concret: l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús. A diferència d’altres formes d’habitatge cooperatiu que han existit històricament a Catalunya —com les cooperatives d’habitatge de propietat, on un cop feta la construcció es divideix horitzontalment la propietat i es reparteix entre els socis de la cooperativa—, el model de la cessió d’ús parteix de la idea d’una “propietat col·lectiva”, que trenca amb la dicotomia rígida entre la propietat privada i la pública. “Estem parlant d’un model que garanteix l’accés a l’habitatge de forma estable i indefinida durant el temps que hi siguis”, assenyalava la directora de projectes de Sostre Cívic, Eva Ortigosa, a un reportatge publicat al maig al Social.cat.

Tot i que la majoria dels projectes en fase de planificació o ja en convivència es troben a Barcelona, cada cop són més els municipis d’arreu de Catalunya que estan apostant per aquest model d’habitatge. Precisament, aquest és un dels punts on es vol posar el focus a la jornada ‘Habitatge i acció social’, en el fet de posar sobre la taula les diverses experiències d’èxit que s’han impulsat o s’estan impulsant arreu del territori per tirar endavant amb aquesta mena de projectes cooperatius. L’objectiu? Que més municipis apostin per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús per a la promoció d’habitatge social i assequible. 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article