Metges de Catalunya acusa el Govern de no prendre mesures preventives per evitar el “col·lapse” a urgències

El sindicat demana que es recuperi el sistema automàtic de baixa laboral per certificat autoresponsable


Metges de Catalunya titlla de “col·lapse assistencial” la situació actual dels serveis d’urgències hospitalàries i CAP i assegura que és “evitable” si el Departament de Salut pren mesures preventives. El sindicat apunta que una de les solucions per descongestionar els centres és recuperar el sistema automàtic de baixa laboral per certificat autoresponsable, mitjançant el qual els usuaris podrien tramitar la incapacitat de treball de curta durada sense la necessitat de desplaçar-se als centres de salut. Sostenen que aquesta solució ja es va activar durant les diferents onades de la pandèmia i va demostrar la seva eficàcia a l’hora de reduir les visites als CAP.

Malgrat això, el Departament de Salut han recordat que aquesta mesura només es pot aplicar en cas d’estat d’alarma, com en el moment àlgid de la pandèmia de Covid-19. Per poder-ho aplicar actualment hauria de canviar la llei estatal, han recordat les mateixes fonts.

El sindicat apunta que el “dèficit” de planificació i la manca de personal són algunes de les causes principals de la tensió que experimenten “des de fa molts anys” els sanitaris aquestes mateixes dates. “El Departament de Salut fa un pla i hi destina una partida pressupostària per reforçar el personal, però la realitat és que aquests reforços no arriben i tot l’excés assistencial recau sobre uns professionals que, abans de l’epidèmia, ja estaven sobrecarregats i esgotats”, expliquen en un comunicat.

La gestió dels espais i els recursos disponibles als centres hospitalaris també requereix una revisió per part de Salut, segons el sindicat mèdic. Asseguren que mantenir plantes i llits hospitalaris tancats, com passa en alguns centres, “no està justificat” en l’actual situació epidèmica en què la grip s’està mostrant més virulenta que els darrers anys. “El drenatge i l’ingrés de pacients de complexitat mitjana i alta ha de ser prioritari”, afegeixen.

A més a més, Metges de Catalunya insta l’administració a incrementar les campanyes pedagògiques adreçades a la població per fer un ús “conscient” i “responsable” dels serveis de salut. Segons les darreres dades de la Central de Resultats del Sistema de Salut de Catalunya, el 61% de les consultes d’urgències podrien haver estat ateses pels dispositius d’atenció primària.

Infraestructures insuficients al Vallès Occidental

D’altra banda, el sindicat diu que un dels territoris que més està patint la saturació dels serveis sanitaris és el Vallès Occidental, que té una població de 900.000 habitants. Denuncien que els tres hospitals públics de la comarca (Parc Taulí de Sabadell, Hospital de Terrassa i Mútua de Terrassa) tenen les urgències “col·lapsades” i alerten que els pacients han d’esperar moltes hores a ser atesos. “És evident que aquestes infraestructures s’han quedat petites i són insuficients davant el creixement i l’envelliment d’una població que demanda cada vegada més atenció”, assenyalen des del sindicat, i afegeixen que la situació es reprodueix també fora dels períodes epidèmics.

En aquest sentit, Metges de Catalunya demana al Govern que “prioritzi” i “acceleri” la construcció de noves infraestructures sanitàries a la zona per descongestionar els centres i disminuir la sobrecàrrega dels professionals. “És difícilment comprensible que una ciutat com Terrassa, amb més de 225.000 habitants, encara no tingui un centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) que atengui la ciutadania les 24 hores”, han subratllat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article