Projectes en 3D per millorar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat visual

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona i l’Ateneu de Fabricació de les Corts dissenyen jocs de taula inclusius i un suport per al comandament que activa els semàfors acústics


L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona i l’Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, han engegat el projecte d’innovació social ‘3D per a tothom’ per dissenyar jocs de taula inclusius per a persones amb ceguesa i baixa visió, i un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics que utilitzen les persones amb discapacitat visual. El projecte vol millorar la qualitat de vida i autonomia personal del col·lectiu, explorar les possibilitats de la tecnologia 3D per confeccionar productes de suport a mida de les necessitats del col·lectiu i donar a conèixer i fomentar la participació de les persones amb discapacitat als Ateneus de Fabricació de la ciutat.

El punt de partida en el disseny dels jocs de taula inclusius ha estat el treball que l’Associació Discapacitat Visual Catalunya, amb seu al districte de les Corts, va iniciar l’any 2018, quan va detectar que les famílies amb algun membre amb baixa visió o ceguesa es trobaven amb majors dificultats per adquirir jocs de taula accessibles que els hi permetés gaudir del joc amb igualtat.

Per portar a terme el projecte s’ha comptat amb la participació de persones amb ceguesa i amb dues persones contractades per Barcelona Activa, les quals han evolucionat els prototips. Els productes desenvolupats s’han validat i presentat conjuntament amb les cinc entitats de persones amb discapacitat visual de la ciutat (ONCE, Associació Catalana per la Integració de les Persones Cegues, Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya, Associació Discapacitat Visual Catalunya i Fundació Punt de Vista). Durant el 2024, l’IMPD treballarà per a la difusió dels jocs i l’element de suport i per impulsar la participació d’aquestes persones a la xarxa d’Ateneus de Fabricació.

Dòmino, dames, quatre en ratlla i memory inclusius

S’han dissenyat i construït quatre jocs de taula inclusius on les peces tenen formes, mesures, textures i colors que faciliten el joc a tothom. Aquests, construïts amb fusta, són un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. A diferència dels que es poden trobar a les botigues, els jocs que s’han construït tenen elements tàctils que permeten identificar les diferents peces sense utilitzar el sentit de la vista.

A més, també s’ha dissenyat un cinquè joc format per 10 cel·les, cadascuna amb sis elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les diferents lletres de l’alfabet. Aquest darrer joc permetrà donar a conèixer el codi de lectoescriptura utilitzat per les persones amb ceguesa.

Suport per subjectar el comandament activador dels semàfors

D’altra banda, també s’ha dissenyat un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors, una necessitat expressada per les persones amb discapacitat visual. Els semàfors acústics s’activen a través d’un comandament a distància que funciona a demanda de la persona amb ceguesa, quan el prem activa el senyal sonor durant un cicle del verd. En tractar-se d’una activació a demanda, es fa necessari que la persona agafi el comandament amb la mà, de manera que en una mà duu el bastó de mobilitat o el gos pigall, i en l’altra, el comandament d’activació. Aquest comandament també es fa servir per obtenir informació a la xarxa de bus de TMB o per ubicar l’entrada d’alguns edificis i equipaments.

El suport dissenyat permet acoblar el comandament al bastó o a l’arnès del gos pigall de manera que amb una sola mà es poden subjectar l’element de mobilitat (bastó o gos pigall) i també activar el semàfor acústic. Tenir una mà lliure durant l’estada al carrer permet millorar la vida autònoma de la persona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article