Un xat oferirà teràpia anònima i gratuïta a consumidors de material relacionat amb l’explotació infantil

S’emmarca en un projecte europeu per prevenir la violència sexual contra els infants en què hi participa la UIC Barcelona


Els consumidors de material relacionat amb l’explotació sexual infantil podran accedir a teràpia anònima i gratuïta a través d’un xat. Es tracta d’una nova eina desenvolupada per investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UIC Barcelona en el marc del projecte europeu STOP-CSAM per prevenir la violència sexual contra infants i adolescents.

Gestionada per terapeutes qualificats, l’eina és anònima, gratuïta i confidencial. Segons els investigadors, l’atracció sexual per infants i adolescents “constitueix un factor de risc per a la comissió d’actes de violència sexual”. Han avisat que oferir ajuda específica a aquestes persones les ajuda a gestionar els seus impulsos sexuals, dissuadir-los de fer ús d’aquests continguts i prevenir altres conductes.

“L’augment alarmant de la producció i distribució d’imatges d’abusos sexuals a menors d’edat, conegudes com a material d’explotació o abús sexual infantil (CSEM o CSAM per les seves sigles en anglès), a través d’internet, exigeix una resposta eficaç i ferma”, apunten des de la UIC. Només el 2022, el National Center for Missed and Exploited Children dels Estats Units va rebre 32 milions de denúncies per sospita d’abús sexual en línia. Segons la Internet Watch Foundation, el 66% del material analitzat estava allotjat a Europa.

Les limitacions en els recursos disponibles per a investigar i detectar els consumidors de material relacionat amb l’explotació sexual infantil fan que molts d’aquests delictes passin desapercebuts, asseguren. Tanmateix, un estudi recentment realitzat a Suècia demostra una disminució significativa en el consum d’aquesta mena de material en aquelles persones que reben ajuda terapèutica. És per això que el projecte STOP-SCAM s’enfoca en aquesta nova estratègia preventiva tot abordant la conducta d’aquelles persones que mostren interès per aquestes imatges.

El programa ScalableTechnologyforOnlinePreventionofChild Sexual Abuse andChild Sexual Abuse Material (STOP-CSAM) és finançat per la Unió Europea i liderat per l’Hospital Universitari Charité de Berlín, que compta amb més de 15 anys d’experiència en aquest àmbit. A més, també hi participen institucions especialitzades de la República Txeca, Portugal i Alemanya. Per a la seva implantació a l’Estat, disposa de la col·laboració d’investigadors del departament de Medicina de la UIC Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article