Un CAP de Castelldefels engega un cicle de xerrades sobre la salut durant la menopausa: “Continua sent un tema tabú”

Es farà pedagogia sobre alimentació en diferents cicles, la sexualitat, el benestar emocional i la fisioteràpia


Professionals sanitaris de Castelldefels han engegat l’anomenada Escola de Salut de la Dona per fer difusió sobre com funciona el cicle hormonal femení i com influeix en diferents aspectes de salut. Les activitats, que es fan al CAP El Castell, es divideixen en dos mòduls, un orientat a la salut de la dona abans de la menopausa i un segon sobre la salut durant la perimenopausa i després de la menopausa. “Encara que sembli mentida el cicle menstrual i la menopausa encara són temes tabú i aquí volem donar eines a les dones per afrontar-los”, ha explicat Ana Canales, nutricionista.

S’han previst 15 xerrades aquest 2024 i la primera s’ha celebrat aquest divendres coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Les sessions estaran dirigides per llevadores, dietistes nutricionistes, fisioterapeutes, higienistes dentals, infermeres i referents de benestar emocional i comunitària, depenent de la temàtica de cada activitat.

Ana Canales, nutricionista del CAP El Castell, explica que la idea de fer les xerrades va sorgir d’un grup de professionals que, “com a dones”, van detectar un gran desconeixement de les seves pacients sobre tot allò relacionat amb la salut hormonal femenina, ni en el cicle menstrual ni durant i després de la menopausa.

El contingut se centra en l’autocura durant les diferents fases del cicle menstrual i abans i després de la menopausa, tenint en compte l’alimentació, tècniques de fisioteràpia més adequades en cada moment, altres hàbits saludables com la higiene dental o de la son, la sexualitat i el benestar emocional.

“Sembla que quan arribes a la menopausa tot és normal i que no et pots queixar de res, però hi ha coses que no són normals i que s’han de prevenir i d’altres que sí que ho són però que es poden intentar canviar o suavitzar perquè hi ha eines per fer-ho”, assenyala Canales.

L’equip de professionals que ha impulsat el projecte vol donar a conèixer com es comporta el cos de la dona tenint en compte el cicle menstrual ja que històricament la medicina només ha estudiat el cos de l’home, que té un comportament diferent en molts aspectes, també en el desenvolupament de certes malalties.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article