El Clínic, primer hospital de l’Estat a extirpar tumors de l’oïda mitjana a través de cirurgia endoscòpica

Un estudi demostra que la tècnica és segura i eficaç en la fase inicial i redueix el temps d’hospitalització


L’Hospital Clínic de Barcelona és el primer hospital de l’Estat en extirpar, a través de cirurgia endoscòpica, tumors glòmics, un tipus de tumor benigne de l’orella mitjana que creix en l’os temporal del crani, darrere del timpà. “L’objectiu és fer una cirurfia transcanal endoscòpica, exclusivament”, explica Francesc Larrosa, consultor del Servei d’Otorrinolaringologia del Clínic Barcelona, integrat dins l’Institut Clínic d’Especialitats Mèdiques i Quirúrgiques (ICEMEQ).

Un estudi elaborat al Clínic i publicat a The Journal of Laryngology-Otology demostra que aquesta tècnica mínimament invasiva és segura i eficaç en l’extirpació dels tumors en fase inicial del timpà. A més, redueix el temps d’hospitalització. Ja s’han fet deu operacions.

La tècnica, que es va començar a utilitzar el juny de 2018, consisteix a utilitzar el corredor natural del mateix conducte auditiu, evitant incisions per fora de l’orella i extreure el tumor per l’orella. Per fer-ho possible es necessita suport tecnològic, com l’endoscòpia, un sistema d’il·luminació que magnifica l’oïda mitjana i permet entrar més endins que el microscopi tradicional. “D’aquesta forma podem dissecar el tumor i extreure’l sense haver d’eliminar os o destruint menys estructures al nostre pas”, explica Larrosa.

Per altra banda, en la intervenció es necessita l’ús del làser perquè coagula la incisió que es fa. En aquest cas, el làser usat és el Blue Laser, un làser molt específic per evitar el sagnat, “que en aquest tipus de cirurgies és molt molest, ja que són estructures molt importants com la cadena ossicular, l’oïda interna o el nervi facial, que no les volem malmetre”.

Larrosa explica que aquest tipus de cirurgia “no es pot aplicar a tots els tumors glòmics que arriben, només als casos en estadis incipients i que no s’estenguin fora de l’orella mitjana”. El principal avantatge de fer servir la tècnica de l’endoscòpia és la ràpida recuperació dels pacients. “Les persones que viuen a prop de l’hospital poden marxar cap a casa la mateixa tarda i les molèsties són mínimes”, assegura Larrosa.

Abans d’emprar aquesta tècnica, la intervenció es feia sota visió microscòpica i en molts casos s’havia de fer una incisió darrera l’orella, amb un o dos dies d’ingrés hospitalari. Evitar aquesta incisió comporta diferents avantatges pels pacients, com menys dolor postoperatori, menor repercussió estètica i conservació de la sensibilitat del pavelló auricular; en definitiva, millor qualitat de vida.

Avui en dia es tracta d’una cirurgia major ambulatòria, per la qual cosa els pacients marxen el mateix dia cap a casa. Tot i que pot augmentar la durada de la cirurgia en comparació amb altres intervencions quirúrgiques, el temps d’hospitalització es redueix considerablement, amb menys de deu hores de mitjana.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article