El val escolar serà de 60 euros per als alumnes de primària i secundària

El Govern diu que en redueix l’import per no tenir pressupostos i la voluntat d’arribar a l’ESO


El val escolar tindrà un import de 60 euros finalment el curs vinent i no de 70 com s'havia anunciat inicialment. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha justificat la reducció de l’import pel fet de no tenir pressupostos aprovats per al 2024. En roda de premsa, ha detallat que el projecte contemplava 55 milions d’euros, que permetien ampliar els alumnes beneficiaris arribant no només als de primària sinó també als de secundària i establint un import de 70 euros.

Tanmateix, ha afegit que, sense pressupostos, la partida per al curs vinent serà de 50 milions, la mateixa que per aquest curs, però afegint 330.000 alumnes d’ESO, educació especial i cicles formatius de grau bàsic. Això farà que l’import final sigui de 60 euros, en dos vals de 30. Aquest curs el val era només per als alumnes de primària, però l’import era de 100 euros.

El total d’alumnes que es podran beneficiar del val escolar puja a 790.000 estudiants. Aquest curs, 451.533 alumnes han fet ús d’aquesta eina, un 95,10% dels que hi tenien dret. En concret s’han bescanviat 849.619 vals i s’hi ha adherit 2.039 establiments arreu de Catalunya.

A banda d’aquest increment, una altra novetat és que el val es podrà cedir als centres educatius per a la compra conjunta de material escolar que repercuteixi en el bé del centre, com reclamaven associacions de famílies.

Els vals s’hauran de destinar, com aquest curs, a la compra de material escolar com elements d’escriptura, papereria, llibres, diccionaris, calculadores, motxilles i jocs educatius. Es podran bescanviar fins al 30 de novembre del 2024.

Les famílies rebran els dos vals per correu postal i es podran activar des de la plataforma valescolar.cat. Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta segona edició s’hauran d’adherir a una plataforma que acreditarà que l’activitat econòmica que duen a terme és l’apropiada per a la finalitat de la mesura. També hauran de presentar una declaració responsable on es comprometin a bescanviar els vals pel material escolar definit a l’acord de Govern i no cap altre.

Per últim, Plaja ha explicat que el val continua sent una mesura universal que no té en compte la renda de les famílies, i és que ha recordat que aquesta informació la té la hisenda espanyola, “que no la cedeix”. A més, ha insistit que el curs vinent les famílies que considerin que no el necessiten el podran cedir als centres.

Nou pla interdepartamental de famílies

En paral·lel, el Govern ha aprovat també el Pla interdepartamental de famílies 2024-2028, que s’estructura en quatre eixos bàsics: emancipació, acompanyament a les famílies, usos dels temps i suport a la criança. Conté 275 mesures, entre les quals destaquen precisament els vals de material escolar, però també la consolidació de la gratuïtat d’Infantil 2, el desplegament del servei d’orientació a les famílies, una nova ‘Maleta de criança’ per a nadons i un nou web amb recursos i pautes educatives.

El Govern, que aposta per impulsar una nova Llei de Famílies, també inclou en aquest pla la proposta de millora de la Renda Garantida de Ciutadania amb un increment de quanties per a famílies de més de quatre membres, així com l’increment ja aprovat de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article