Pobresa en femení: més formades però amb pitjors condicions laborals

Un informe constata una diferència salarial del 19% que eleva el risc de les dones de caure en pobresa malgrat tenir feina


L'Indicador d'Igualtat de Gènere de Catalunya (IIGC), elaborat pel Gabinet d'Estudis de la Cambra de Comerç de Barcelona a petició de l'Observatori Dona, Empresa i Economia, assenyala que les dones formades i amb feina tenen pitjors condicions laborals que els homes, sobretot després de ser mares.

L'informe, presentat aquest dimarts a Barcelona, és el primer indicador global de Catalunya que mesura la igualtat entre sexes amb l'objectiu de conèixer quina és la situació de la dona en comparació amb la dels homes. Ho fa a partir de de 22 indicadors agrupats en quatre blocs: 'Formació', 'Mercat de treball', 'Condicions de vida' i 'Empoderament' i compara els resultats del 2015 respecte el 2005.

Més formació però pitjors condicions laborals

Malgrat que les dones superen el nivell de formació dels homes en un 14%, es manté una bretxa salarial del 19% que eleva el risc de les dones de caure en la pobresa malgrat tenir feina. En comparació amb el 2005, la taxa de risc de pobresa de les dones ha passat del 8,9% al 13,1% en aquests anys.

Pel que fa al mercat de treball, el nombre de dones ocupades és un 13% inferior al nombre d'homes ocupats. Ara bé, les dones ocupades amb contracte indefinit superen en un 2% el dels homes, per tant, la temporalitat en la contractació afecta indistintament per sexe.

En canvi, la desigualtat sí que és present en el tipus de jornada, en què el 73% dels contractes a temps parcial són de les dones. A tot això, s'hi suma que el salari per hora d'un contracte a temps parcial és un 34% inferior al preu per hora d'un contracte a jornada completa (de 16,11€ a 10,68€). Per altra banda, en el grup dels directius, la bretxa salarial entre els homes i dones és del 13%, on les dones són perjudicades.

Desigualtats en els alts càrrecs

L'estudi incideix també en les desigualtats en els càrrecs de responsabilitat en política i institucions i en l'àmbit de l'empresa i les universitats. Es destaca, així, que a Catalunya hi ha 772 alcaldes i només 174 alcaldesses, així com 83 diputats i 52 diputades al Parlament de Catalunya. Deferències d'un 77% i un 37%, respectivament.

En el marc de l'empresa, el nombre de dones amb alts càrrecs és un 45% inferior al d'homes (57.675 dones respecte 104.025 homes), un percentatge que pràcticament no ha variat respecte el 2005. Només en el cas del nombre de dones en els llocs científics i intel·lectuals supera en un 29% el nombre d'homes, i a més, aquesta ràtio augmenta respecte fa deu anys.

En l'àmbit universitari, també hi ha clares diferències. Segons l'estudi, el 2015 hi havia 329 catedràtiques i 1.239 catedràtics, una desigualtat que no ha variat pràcticament respecte l'any 2005.

Dedicació a la llar

De mitjana, les dones dediquen gairebé 4 hores al dia a la cura de la família i la llar. No obstant, en comparació amb fa una dècada, els homes dediquen 20 minuts més dia a les tasques domèstiques, encara que segueix sent una diferència important.  

A partir d'ara, l'entitat té per objectiu actualitzar l'indicador cada any per tal de poder detectar els punts de millora i els d'empitjorament per realitzar propostes i polítiques dirigides a establir la igualtat entre sexes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article