Barcelona crearà un cens de pisos buits a la ciutat per augmentar l'oferta de lloguer social

Un equip d'inspectors ha començat per monitoritzar els pisos desocupats dels barris de Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver, i el Besòs i el Maresme


L'Ajuntament de Barcelona ha decidit posar fil a l'agulla per tenir dades concretes i certes de la quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat. L'objectiu primer del govern municipal és tenir un cens concret a partir del qual plantejar mesures per revertir la poca oferta de lloguer social que té la capital catalana. A partir d'aquí, el consistori plantejarà ajudes als propietaris per incentivar el mercat.

A Barcelona hi ha entre 31.000 (segons dades de l'anterior ajuntament) i 80.000 (segons dades de l'INE) pisos buits. La ciutat té un parc d'habitatge de lloguer anòmal tal com ho van confirmen les dades de l'informe de l'Observatori DESC i la PAH de Barcelona 'Exclusió residencial al món local'.El parc públic és inferior al 2% i, segons va marcar-se l'Ajuntament, el 2027 hauria d'arribar com a mínim al 15%, una xifra que avui sembla impossible. El parc privat és entorn el 30% a la ciutat, un percentatge molt llunyà del 85% que tenen ciutats com Berlín. A més, el preu del lloguer de pisos no para de pujar, un 7,8% només els últims tres anys.

Aquesta setmana l'Ajuntament ha començat un treball de camp per saber quants pisos buits hi ha exactament a Barcelona i quins són els motius que han mantingut el pis desocupat. Per fer el cens el consistori ha contractat un equip de treball que visitarà els propietaris de pisos buits que s'hagin obtingut a partir d'encreuar la informació del padró, el cadastre i les dades que ha facilitat Aigües de Barcelona sobre el subministrament d'aigua. Per comprovar que efectivament el pis està buit s'hi podran fer fins a cinc visites, a més de corroborar-ho amb el veïnatge.

Cedir el pis a la borsa de lloguer municipal

A partir d'aquí, el consistori es ficarà en contacte amb el propietari per proposar-li de cedir el pis a la borsa de lloguer social. "Si s'acullen al pla, els propietaris podran tenir guanys, limitats, i ajudaran al problema de l'habitatge que viu la ciutat", ha explicat el regidor d'Habitatge de la ciutat, Josep Maria Montaner. Aquests ajuts podran ser des de la garantia de cobrament del lloguer, fins a subvencions per rehabilitar els pisos passant per la reducció del pagament de l'Impost sobre Béns Immobles (IMI).

El preu del lloguer que es fixi per aquests pisos cedits serà clarament "per sota del preu del lloguer de mercat", segona ha explicat Montaner. De fet, el gerent de l'Ajuntament de Barcelona ha concretat que el consistori busca que aquest preu "estigui com a mínim a menys del 20% del preu de mercat". El programa per elaborar el cens acaba de començar en cinc barris de la ciutat: Trinitat Nova, el Bon Pastor, Baró de Viver, i el Besòs i el Maresme, la qual cosa suposa el 10% de la ciutat. Abans de final d'any, les visites a pisos s'ampliaran a Gràcia i el Raval.

Un projecte amb pocs antecedents

El projecte s'allargarà sis mesos i està previst que s'acabi fent extensiu a tota la ciutat. Per això, es preveu que el pla per elaborar el cens s'allargui durant tota la legislatura. La proposta de l'Ajuntament de Barcelona, que compta amb el suport de la CUP, és pionera a l'estat espanyol. Només el País Basc compta amb una iniciativa similar per part del govern autonòmic que, però, en aquests moments es troba parada. Al Regne Unit, l'ajuntament s'ha emmirallat amb l'Empty House Agency.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article