La sèpsia greu provoca més de 22.000 ingressos i 4.000 morts cada any a Catalunya

Els hospitals catalans treballen amb un protocol per agilitzar la resposta sanitària en aquests casos


El 2016, la sèpsia, un procés infecciós generalitzat, va provocar 22.700 ingressos hospitalaris a Catalunya, i en 4.000 casos, va acabar amb resultat de mort. La sèpsia pot produir una mala perfusió als òrgans, ja que els lesiona i acaba generant el que s'anomena un fracàs multiorgànic.

És una síndrome amb risc vital, com l'infart de miocardi o l'ictus, però que provoca, més morts que les dues patologies juntes. Per això, els hospitals catalans van unificar els criteris de diagnòstic i assistència, per reduir el temps de resposta del sistema sanitari, a través del codi sèpsia i se'n farà un balanç en el marc del dia mundial contra la malaltia que se celebra aquest dimecres.

El programa està dissenyat per a estandarditzar el maneig inicial i identificar criteris de gravetat o de mala evolució dels pacients afectats, així com agilitzar la realització de proves diagnòstiques. El codi vol facilitar la transferència d'informació clínica per ubicar els pacients al nivell assistencial adequat a la gravetat i fer el seguiment i l'avaluació de l'activitat realitzada per millorar-ne el procés i els resultats.

La detecció precoç i l'inici immediat del tractament són fonamentals per al bon pronòstic de la sèpsia, una malaltia més freqüent a la gent gran i amb malalties associades, però que pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut.

Celebrar la lluita contra la sèpsia

El Consorci Sanitari del Maresme, conjuntament amb la filial del Maresme de L'Acadèmia, i amb el suport de les societats científiques de cures intensives i d'urgències, han organitzat a l'hospital de Mataró, aquest dimecres, coincidint amb el Dia Mundial contra la Sèpsia, una jornada per avaluar, entre altres aspectes, el codi que regula l'atenció a aquesta malaltia.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article