Diverses entitats benèfiques recorden les 57 persones sense llar mortes l'últim any a Barcelona

S'ha deixat una espelma i una rosa blanca davant de cadascun dels 57 cors de cartró col·locats a la plaça dels Àngels i s'ha demanat més implicació institucional


Durant aquest any 2017 han mort 57 persones als carrers de Barcelona. Un senzill i emotiu acte al barri del Raval ha servit aquest dimecres al vespre per recordar aquestes persones sense llar mortes l'últim any a la ciutat.

Viure al carrer deteriora la salut i escurça els anys de vida. Només en els darrers mesos, entitats que treballen amb persones sense llar a Barcelona han comptat 57 persones mortes. En el moment de morir, algunes vivien en un pis, altres estaven en una residència, moltes tenien el sostre d’un hospital o la presó i diverses vivien al carrer. La persona de més edat tenia 84 anys i la persona més jove tenia 31; de mitjana, tenien 59 anys, 22 anys menys que la mitjana de la ciutat.

Més de 1.000 persones dormen cada nit als carrers de Barcelona, Badalona i Sant Adrià, i unes 2.000 ho fan en albergs i recursos públics o privats. Aquesta situació és indigne i, per això, reclamem canvis que contribueixin a una millora de les condicions de les persones que pateixen sensellarisme.

L'acte commemoratiu és públic des de l'any passat

Durant molts anys, Arrels havia organitzat una trobada íntima per recordar les persones sense llar vinculades a l’entitat i que havien mort l'últim any. L’any passat, per primera vegada, van decidir visibilitzar aquesta realitat, traslladant l’acte a l’espai públic per donar més visibilitat a totes aquestes defuncions i en col·laboració amb altres entitats de Barcelona. Es tracta de persones en contacte amb les següents entitats de Barcelona: Àmbit Prevenció, l’Associació Ciutadana Anti-Sida de Catalunya (ACASC), el CAS Baluard, Dit i Fet, Heura, la fundació Sant Pere Claver, l’hospital de campanya de la parròquia de Sant Anna, Santa Lluïsa de Marillac, l’associació Yaya Luisa i Arrels Fundació.

El manifest de l'acte ha consistit en una carta dirigida a la ciutat de Barcelona. Adreçant-se directament a la ciutat, s'explica que els sense llar veuen vulnerats la majoria dels seus drets, com tenir una casa, tenir intimitat i higiene, sentir-se segur o ser atès mèdicament, perquè no totes les persones que viuen al carrer poder anar al metge més enllà de les urgències, i moltes no han rebut l’atenció que necessitaven tot i estar molt malaltes.

“Sabies que quan mor una persona que ha viscut al carrer no sol haver una làpida ni molta gent que l’acompanyi?”, es pregunta a la carta. "Totes aquestes persones tenen dret a tenir una llar on sentir-se segures, on no passar fred i poder recuperar-se quan estan malaltes. Tothom té dret a una vida digna i a una mort digna. Totes les persones tenen dret a ser recordades. Estimada Barcelona, cal trobar solucions perquè cap persona hagi de viure als teus carrers. Cal seguir treballant junts per aconseguir-ho”, conclou la carta.

Dos persones que han estat en algun moment sense llar han demanat més implicació social i institucional per reduir aquesta xacra i no deshumanitzar les persones que per alguna raó o altra perden casa seva i han de dormir al carrer o en allotjaments públics o d'entitats benèfiques.

Acompanyats per quatre músics del Liceu, s'han llegit un per un els noms de les 57 persones mortes i s'ha col·locat una espelma i una rosa blanca davant de cada cor de cartró plantat a la plaça dels Àngels, davant del MACBA. L'acte ha acabat amb tot el públic fent una rotllana al voltant dels cors i agafats de les mans.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article