Barcelona aprova la multiconsulta sobre la gestió de l’aigua, malgrat que no se celebrarà en aquest mandat

Les entitats celebren l’acord en el plenari com una “victòria ciutadana” i asseguren que han vençut “les pressions d’Agbar”


El plenari de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres la multiconsulta sobre la gestió de l'aigua i el canvi de nom de la plaça Antonio López pel d'Idrissa Diallo. La iniciativa, que s'ha votat a través de vot nominal i que ja no es podrà fer durant aquest mandat, ha tirat endavant amb els vots a favor de BComú, ERC, CUP i el regidor no adscrit Juando Puigcorbé. Els grups municipals del PP i Ciutadans han votat en contra de la multiconsulta, mentre que el PDeCAT, PSC i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy s'han abstingut. Les entitats promotores ha remarcat que l'aprovació de la multiconsulta és una “victòria ciutadana” que representa un “canvi estructural que ha vingut per quedar-se” que ha vençut “les pressions d'Agbar”.

L’alcaldessa Ada Colau també ha criticat els recursos presentats per Agbar contra la multiconsulta i l'ha qualificat de "multinacional arrogant que pensava que gastant milions d'euros en recursos jurídics i anuncis a mitjans de comunicacions" podria “aturar” la incitativa.

L'alcaldessa de Barcelona ha apuntat que “fa anys que la ciutadania demana participar més enllà de les eleccions” i que les institucions van “tard i malament”.Al seu torn, la regidora de Participació, Gala Pin, ha remarcat que la democràcia i la participació són “sistemes per redistribuir el poder” i ha dirigit un missatge a Agbar: “La bona gent i la democràcia acaben guanyant”.

L’oposició critica l’incompliment

El regidor del PDeCAT Raimond Blasi ha qualificat la manera en què s'ha presentat la multiconsulta de “nyap” i ha criticat que no es fes “pedagogia suficient” abans de començar a recollir les signatures. A més, ha destacat que el govern municipal ha “canviat noms de carrers i retirar estàtues unilateralment”. “Es constata un fracàs més del mandat”, ha dit Blasi, que ha afegit que no hi haurà multiconsulta durant aquest mandat per manca de “diàleg”, “consens” i “entesa”.

La presidenta del grup municipal de Ciutadans a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha criticat que la votació pretengui que els partits que van votar en contra de la multiconsulta a l'abril es “retractin d'una votació que va ser majoritària i democràtica”. Mejías ha remarcat que el govern municipal és “insistent” pel que fa a la multiconsulta perquè “vol encobrir un estrepitós fracàs i satisfer entitats afins”.

La regidora d'ERC Trini Capdeveila ha destacat que la multiconsulta és un “instrument que fomenta la participació” i que es poden “criticar les formes i el fons”, però ha subratllat que el “reglament és clar”. “La congelació de les consultes ens sembla una mala notícia”, ha dit Capdevila.

La regidora del PSC Carmen Andrés ha recordat que BComú portava al programa electoral la municipalització de l'aigua. “Per què s'amaga darrere d'una consulta?”, ha preguntat. Ha dit que el PSC va votar en contra de la multiconsulta a l'abril perquè no hi havia “plena seguretat jurídica” i ha explicat que el grup s'abstindria en la votació perquè l'informe del secretari general de l'Ajuntament diu que “no hi ha inseguretat jurídica”. “És un acte reglat, no trobem argument jurídic per anar-hi en contra”, ha assenyalat.

El regidor del PP Jorge Fernández ha criticat el “cost desorbitat” que suposarà la multiconsulta i s'ha preguntat si l'Ajuntament és “competent” per fer-la. En aquest sentit, ha dit que els informes són “incomplets” perquè fan referència al “procediment”, però no a aspectes “competencials”. “Es precipiten a l'hora de presentar-ho al plenari”, ha dit.

La regidora de la CUP Maria Rovira ha assumit l’“error comès” al ple de l'abril per haver votat en contra de la multiconsulta. Amb tot, ha criticat que les consultes no siguin “vinculants”. “No entenem que sigui democràcia directa”, ha apuntat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article