Els contes, imprescindibles perquè els infants entenguin el món

L'ús de relats per a educar ajuda els petits a entendre conceptes abstractes, valors, conflictes i problemes


Queden pocs dies per a Reis i molts pares i familiars trien regal per als menuts de la casa. Per evitar tenir infants hiperregalats, els experts aconsellen seguir la regla dels quatre regals, que es basa a regalar alguna cosa per a llegir, alguna cosa que es puguin posar (sabates, roba, complements…), alguna cosa que necessiten de debò (una motxilla nova per al col·legi, per exemple) i, finalment, una cosa que vulguin molt (la joguina que han demanat en totes les cartes dels Reis).

Per a l’educadora de la UOC i autora del llibre Educar i créixer amb històries (Eumo, 2018), Débora Chomski, els relats ajuden els infants a entendre la realitat que els envolta. Chomski proposa que pares i educadors utilitzin la narració com a forma de comunicació i educació. “El desenvolupament del pensament narratiu dels nens i l’ús de relats per a educar ofereixen molt de joc per a explicar conceptes abstractes, valors, conflictes i problemes”, explica. Per exemple, que un nen té dues mares es pot explicar amb contes. Per a Chomski, l’efecte emocional que té una història en la formació dels infants i els joves és “poderós i val la pena treure’n profit”.

Un conte entreté, ensenya, emociona i “vincula el nen amb la seva realitat i amb altres realitats”, explica l’experta. A més, afegeix, és “la clau que obre les portes de la imaginació i també dels aprenentatges”. Per a Chomski, els més petits i joves poden aprendre dels clàssics i els relats originaris de cada cultura, que defineix com a “imprescindibles, intemporals i universals”, però també és important incorporar les noves històries de la cultura actual, perquè “són globals i responen als nous reptes i als nous paràmetres sobre la sexualitat, la identitat personal, els conceptes d’amor, de família i de felicitat, per exemple”, explica.

Comunicar valors

Amb tot, el conte s’hauria de situar com un dels regals estrella d’aquestes festes de Nadal. I per a encertar-lo, Chomski recomana dues coses: pensar en els gustos del nen, però també en què se li vol comunicar: valors, consells, entreteniment o reflexió. “Regalar un conte és convidar l’infant a seguir una aventura per mitjà de la intel·ligència i la imaginació”, opina l’educadora.

Improvisar contes i canviar els originals

Sigui quin sigui el títol que triem, Chomski recomana explicar als fills com a mínim un conte al dia en un moment tranquil, com l’hora de banyar-se o abans d’anar a dormir. Però sobretot, l’experta convida els pares i familiars a inventar històries amb qualsevol excusa: “Mentre mengem, podem explicar una història d’un aliment, especialment quan és nou per al petit; o en el trajecte de l’escola a casa, compartint alguna cosa viscuda aquell dia”. Per a Chomski, compartir històries personals és una bona eina perquè els menuts resolguin una dificultat o un problema per mitjà d’un conte que estigui protagonitzat per ells mateixos.

Chomski també recomana proposar al nen variacions sobre el mateix conte o que ell en canviï algun aspecte. Per exemple: “La Caputxeta va anar a veure l’àvia amb un patinet darrer model i el llop en realitat era un dron. Hänsel i Gretel no van ser abandonats pels pares per la fam, sinó que volien triar pares nous, més moderns i divertits, i van anar al bosc a buscar-ne uns”, proposa l’experta.

L’hàbit d’anar a la biblioteca des de petits

Chomski considera que els infants han de tenir una biblioteca personal des de petits, “en què guardin com a tresors els llibres que estimen, que els han sorprès, que els han regalat i que els serveixen de refugi”. A més, el fet d’anar a comprar contes amb ells és una experiència “enriquidora perquè ens permet saber els gustos que tenen i convidar-los a descobrir les novetats”. Però també anar amb ells a la biblioteca perquè llegeixin i juguin amb llibres, i els comparteixin amb altres nens, és una rutina molt “recomanable”, conclou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article