Perquè no hi ha planeta B


Una cosa és declarar l’estat d’emergència climàtica i una altra cosa és començar a actuar d’acord amb la urgència que requereix una emergència climàtica. Universitats, ciutats, administracions i països d’arreu del món han declarat d’estat d’emergència climàtica. Però aquesta declaració no serveix de res si no ve acompanyada d’accions concretes.

La ramaderia causa el 14’5% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a escala mundial, segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, i és responsable del 80% de la desforestació de l'Amazònia, d'acord amb un estudi publicat pel Centre Nacional per a la Informació Biotecnològica dels Estats Units. A més, World Animal Protection estima que el material de pesca que es llença cada any als oceans arriba a les 640.000 tones, i un estudi publicat a Nature alerta que un 46% de l’illa d'escombraries de l'oceà Pacífic està format per xarxes de pesca abandonades.

Les dades demostren que tant la ramaderia com la pesca són causes principals de la crisi climàtica. Per aquesta raó, davant la declaració de l'estat d'emergència climàtica, un grup d'estudiants de la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de Barcelona hem impulsat la campanya Menú Por El Planeta. Proposem que totes les universitats d'Espanya compromeses amb el planeta incloguin dins la seva oferta un menú basat en aliments d'origen vegetal per disposar d'una alternativa beneficiosa per al planeta, les persones i els animals.

L'impacte mediambiental de la ramaderia i la pesca no desapareixerà per molt que ho ignorem. És una irresponsabilitat que tant les universitats com la resta de les institucions públiques i privades segueixin sense fer res. Per això, us demanem que firmeu i doneu suport a la nostra proposta amb l’objectiu de traslladar aquesta reivindicació a les institucions. Per acabar amb la crisi climàtica es necessiten solucions i volem que Menú Por El Planeta sigui una d’elles.

Una crisi com la climàtica ha de tractar-se com qualsevol altra crisi, és a dir, abordant totes i cada una de les seves causes. Impulsar un menú basat en aliments d’origen 100% vegetal no és incompatible amb la defensa del transport sostenible o les energies renovables. De fet, Menú Por El Planeta suposa sumar esforços davant l’estat d’emergència climàtica en el que ens veiem immersos. Som l’última generació que pot actuar per frenar la crisi climàtica i la primera que patirà les conseqüències si no fem res per canviar-ho.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article