Com podem ajudar la ciutadania des de la Sindicatura de Greuges de Barcelona?


A la institució de la Sindicatura de Greuges de Barcelona tenim la funció de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de la ciutadania de Barcelona i també d'aquelles persones que es trobin a la ciutat i se sentin perjudicades pel consistori barceloní, encara que no en siguin residents. I no només escoltem i atenem de manera individual, sinó que els col·lectius, les entitats o les associacions que vulguin denunciar un greuge, també poden acudir a nosaltres.

Una pregunta recurrent que ens arriba a través dels diversos canals que tenim és com actuem o de quina manera podem ajudar a la ciutadana. La Sindicatura és una institució de segona instància, de la qual es pot demanar la seva intervenció una vegada la resposta de l'Ajuntament a una reclamació ciutadana no sigui compartida per aquesta persona o institució. Si consideres que l'Ajuntament de Barcelona ha vulnerat, directament o indirectament, els teus drets, i ja has reclamat al consistori sense que el problema s'hagi solucionat, podem ser de gran ajuda pels teus interessos.

Tenim dos eixos d'actuació: a partir de queixes rebudes i mitjançant les actuacions d'ofici quan detectem un problema a la ciutat de Barcelona. Sigui quin sigui l'origen de la intervenció, la nostra feina és supervisar la tasca dels serveis públics municipals i emetre una resolució imparcial que possibiliti una millora de la situació denunciada. També cal recordar que les decisions de la síndica no són vinculants.

Si parlem de les queixes formalitzades per la ciutadania, cal dir que aquesta pot dirigir-se a nosaltres de diverses maneres: presencialment amb cita prèvia; mitjançant el formulari web; per correu electrònic, o per adreça postal. Sempre garantirem la confidencialitat del contingut de les queixes.

La nostra relació amb el FòrumSD

La primera síndica de greuges de la ciutat de Barcelona va ser Pilar Malla, elegida per unanimitat el 2005 i en el càrrec fins a l'any 2010. El maig del mateix any fou escollida sindica Ma. Assumpció Vilà i Planas, per consens de tots els grups polítics municipals, i reelegida el 2016 per un segon mandat fins al 2021.

Des de l'inici de la Sindicatura de Greuges de Barcelona hem format part del Fòrum de Síndics/ques Defensors/sores Locals de Catalunya. Les sindicatures locals som un dels òrgans més propers a la ciutadania, ja que com supervisem l'administració més propera (la municipal), tenim el privilegi d'estar a primera línia d'atenció a la ciutadania.

Amb el Fòrum hem compartit moltes experiències: desenes de jornades de formació, trobades de Sindicatures i Defensories Locals de Catalunya i estatals (Vigo, Segovia, Palma, Menorca, etc.), congressos internacionals, assemblees, reunions de la 'Xarxa d'Ombudsman de Catalunya', i altres actes enfocats a la defensa dels drets fonamentals de la ciutadania de cadascuna de les localitats que té la sort de comptar amb la figura d'un defensor o una defensora local.

2020, any Covid-19 i de gran importància en la defensa de drets

El 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia de la Covid-19, que ha modificat tots els esquemes preestablerts de les institucions polítiques i també de les sindicatures municipals. El FòrumSD ha fet una feina extensa en l'estudi de la defensa de drets de la ciutadania en una època en què clarament aquests s'han vist agreujats o vulnerats.

Resultat de les nostres experiències i dels informes emesos per la nostra institució, pel FòrumSD o per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya entres altres, ha quedat palès que el sistema de garantia social no ha pogut garantir plans d'actuació preventiva i que la sobrecàrrega pot haver deixat a moltes persones sense les prestacions necessàries.

Els serveis socials municipals també han patit el bloqueig de les administracions autonòmiques i estatals, fet que ha provocat demores en la tramitació d'ajudes tan importants com els ERTO, la Renta Garantida de Ciutadania, l'Ingrés Mínim Vital, etc.
Des d'aquesta perspectiva, les sindicatures municipals hem demanat una reflexió per consolidar aquells mecanismes de treball que sí que han funcionat i corregir aquells que no ho han fet i que per tant, han de millorar. La pandèmia encara està present i tot i la millora de la situació sanitària, encara estem amatents a veure els efectes de la situació econòmica.

Després d'11 anys, m'acomiado com a síndica de greuges de Barcelona

Voldria tancar aquest article en clau d'acomiadament. El mes de setembre deixo la Sindicatura de Greuges de Barcelona, després d'haver complert els dos mandats màxims que marca el reglament de la Institució.

Estic molt satisfeta perquè la Sindicatura de Greuges de Barcelona avança i es consolida en aquest tercer mandat des de la seva creació, l'any 2005. Podem executar la nostra tasca gràcies al treball seriós i compromès d'un equip de professionals del qual m'enorgulleixo, tant d'aprendre de la seva expertesa com del goig de liderar-ho. Enguany celebrem el 16è aniversari de la institució i ho fem conscients i agraïdes per la confiança atorgada per la ciutadania i pel consistori. En aquests anys el voltant de 53.000 persones han estat ateses a la Sindicatura.

Seguim i seguirem treballant per construir una ciutat millor i més justa. Per mi han estat 11 anys al capdavant de la Sindicatura, amb tres governs diferents de l'Ajuntament de Barcelona. Sempre, i vull remarcar aquest sempre, hem demostrat que som una institució independent i objectiva que atén tota persona, col·lectiu o entitat jurídica que se senti agreujada per l'Ajuntament.

Seguiu tenint les portes obertes d'aquesta institució per tot el que puguem ajudar i col·laborar per aconseguir una societat amb uns drets més consolidats i menys vulnerats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article