La xarxa social, clau per aconseguir un benestar integral


Al llarg de les darreres setmanes, a causa de un problema familiar he hagut de gestionar diverses situacions complicades. Lluny d'haver-me'n sortit del tot, sí que he tingut temps per reflexionar com hauria estat aquesta situació sense tota la meva xarxa de suport, familiar i d'amistats que m'ha fet costat des del primer minut.

Les persones que reben serveis i atenció de les entitats del tercer sector, en moltes ocasions presenten com a principal vulnerabilitat la manca d'una xarxa de relacions socials propera i eficaç. Des de l'àmbit de la intervenció directa, tots i totes hem atès a usuaris/es que no tenen cap persona de confiança per poder resoldre situacions d'urgència, fet que és molt greu, però tampoc cap persona amb la qual puguin quedar per prendre un cafè o fer una passejada i parlar de la vida, fet amb conseqüències molt més greus a llarg termini.

Aquesta situació de solitud que pateixen determinades persones pot abocar al seu aïllament, així com a diverses situacions de malestar psicològic que no ajuden a millorar la situació de precarietat que habitualment pateixen les persones que s'atenen des del tercer sector. En el cas concret de les persones amb discapacitat, moltes vegades, les relacions socials es limiten al cercle familiar més proper i no solen existir opcions adaptades per ampliar la xarxa social de relacions fora d'aquest àmbit.

El desenvolupament de programes de dinamització i socialització que permetin a les persones en situació d'aïllament, relacionar-se amb altres persones amb interessos similars pot ajudar-les a ampliar la seva xarxa social a la vegada que milloren el seu estat anímic. La realització d'activitats fora de l'àmbit domèstic alhora que s'estableixen relacions amb altres persones, ajuda a reduir l'apareixement de símptomes relacionats amb l'angoixa i depressió tal com han demostrat diversos estudis i s'ha pogut comprovar després del confinament.

L'actual canvi de visió des de l'Administració sobre la salut mental i la seva promoció, ha de venir acompanyada d'inversió en programes adreçats a la millora de l'atenció en la salut psicològica de la població, la qual també passa per la creació d'una xarxa de relacions estable i dinàmica, que permeti a les persones aconseguir un benestar integral per a facilitar els processos de canvi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article