Realització personal, l’altra cara de la inclusió


A la nostra societat, moltes vegades es té en compte la persona només en el vessant funcional, com a força laboral, com a part d’un procés productiu que fa que el sistema econòmic funcioni. Amb independència de les capacitats, el gènere i altres consideracions personals, el discurs s’enfoca en termes econòmics i de relacions laborals. Això és fonamental i, si es tracta de trencar les barreres que atempten contra la plena inclusió, encara més. Un exemple clar són els centres especials d’ocupació, entre ells, el Grup SIFU amb la seva tasca especialitzada.

De tota manera, sense restar gens ni mica de la incontestable importància d’aquesta missió, no s’ha de deixar de banda un altre vessant de cada individu més inherent: la realització personal. Tothom necessita feina, però també un desenvolupament motivador per créixer i motivar-se, sigui quina sigui aquesta feina. D’entre les múltiples opcions destaquen dues àrees: les arts i l’esport.

Aquests dos camps són encara més importants quan parlem de persones amb capacitats diferents, que dia a dia s’enfronten a les limitacions pròpies, però també a les que la societat, de manera voluntària o involuntària, els imposa. L’esport, la música, la dansa..., són disciplines en què el talent és fonamental i en què l’entrenament i la superació, la ruptura de barreres, són necessàries. Les persones amb discapacitat en saben molt, de barreres, i, per descomptat, tenen molt a demostrar en el camp de la realització individual. Només necessiten mitjans i suport per créixer com a artistes i esportistes..., com a persones.

La Fundació Grupo SIFU és conscient d’aquestes necessitats. Les beques Desafíate, de caràcter esportiu, i les SuperArte, centrades en el món de la dansa i la interpretació musical, intenten contribuir al somni de moltes persones. I ho fan de diverses maneres: amb ajudes directes, patrocinis, organització d’activitats i trobades... La fundació esdevé així el millor aliat d’aquests artistes i esportistes, ja que posa en valor la seva capacitat de superació i aposta pel compromís amb l’art i l’esport inclusius.

Pel que fa a les beques SuperArte, edició rere edició, la fundació es compromet a impulsar la formació artística de persones amb discapacitat amb una perspectiva inclusiva i efectiva. La formació artística és la principal eina que permet fer créixer les oportunitats laborals en aquest àmbit. Aquest any, a més de les categories acadèmiques, s’afegeix una tercera categoria a les beques amb el propòsit de conèixer projectes tecnològics aplicats a la música i la dansa per facilitar l’accés a aquestes disciplines.

D’altra banda, el món de l’esport per a persones amb discapacitat troba tot un referent en les beques Desafíate. Aquesta contribució de la Fundació Grup SIFU va començar destinant-se a equips esportius que tinguessin com a repte participar en competicions de caràcter nacional i internacional. Posteriorment, les beques esportives es van reformular fins a centrar-se en esportistes individuals de qualsevol disciplina. Des d’aleshores, constitueixen un gran suport que els ajuda a superar els seus reptes i complir els seus somnis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article