El treball grupal en gossos


Gossos i humans compartim moltes coses, entre elles, ser animals mamífers i socials, amb tot el que això comporta: relacions, emocions, conflictes, aprenentatges, comunicació, cognició, pensament, etc. Tots aquests aspectes compartim totes dues espècies, amb diferències i similituds, però les compartim, i és tot això que ens ajuda a formar-nos com a individus i alhora com a individus en constant interrelació amb els iguals.

Per tant, podríem dir que és l’individu qui influeix en el grup i també al revés, que el grup influeix en l’individu. És una interrelació “simbiòtica”, gossos i humans som individus que necessitem constantment el grup per poder ser individus més sans i estables psicològicament.

Aquest és un dels motius pel qual el treball grupal en gossos és tan important, perquè ens dona l’oportunitat d’oferir als gossos la possibilitat d’obtenir allò que necessiten a través de les relacions amb altres iguals. És a través de la relació amb altres gossos que poden descobrir-se a si mateixos i alhora als altres, ja que veuen en els altres allò que ells també tenen i necessiten, així com allò que no tenen i necessiten per donar resposta a necessitats psicològiques, moltes d’elles vinculades a etapes del desenvolupament vital que no han pogut elaborar per diferents motius. És en la base del grup, en la relació amb els iguals, on troben totes aquestes peces del trencaclosques que necessiten per poder millorar el seu benestar psicològic i relacional i anar encaixant peça a peça per poder anar equilibrant, així, la seva psique.

El treball grupal és una eina meravellosa, és com un mapa de carreteres que guia aquelles necessitats que fan sentir un buit dins del gos i que molt sovint es manifesten a través de comportaments de por, inseguretats, el no saber interpretar la comunicació de l’altre i, per tant, no saber comunicar-se bé (la qual cosa molt sovint comporta conflictes), comportaments agressius... A trobar el seu camí a través de la relació amb l’altre. A crear, desenvolupar i mantenir vincles que curen, que reparen el fet trencat per la mà de l’home i que altres homes i gossos ajuden a reparar, a tancar ferides obertes de la més tendra i petita infantesa dels gossos que arrosseguen allà on van, molt sovint topant-se amb la incomprensió de l’ésser humà que només veu problemes allà on hi han necessitats, demanant comprensió, ajuda i acompanyament. Ferides que només un altre gos pot curar i que l’home pot acompanyar i ajudar a sanar de la manera que ells necessiten, mitjançant la relació i un vincle sa i saludable.

Això a vegades no passa sense conflicte. Conflictes que hi són i que sempre hi seran, com a animals socials que són i que, ens agradi o no, són necessaris per al creixement de l’individu i del grup. I perquè no hi hagi confusions: Quan parlo de conflicte no em refereixo a baralla, sinó a conflicte com a discussió, desavinença, posar límits, comunicar les coses de forma assertiva i clara. En definitiva, a desenvolupar les eines personals necessàries que com a gossos necessiten per posicionar-se en el món, sent qui són i acceptant allò que és, aprenent dels altres, quan aquests facin de mirall en allò que es fa malament i que fa sentir malament als altres, que acompanya i contribueix en el desenvolupament d’una certa consciència moral, de qui soc jo i qui és l’altre, per tenir-ho en compte ara i sempre, per així comprendre el conflicte, acceptar-ho, per no haver d’utilitzar-ho com la principal eina de relació, sinó com una més i en cas de necessitat.

Ser gos i relacionar-te com a tal en un món antropomorfitzat, on fins ara els ulls que et miraven eren ulls que molt sovint et veien amb una mirada utilitarista i de benefici propi (humà), és complicat. El treball grupal, en aquest cas el GET (Grup Educatiu i Terapèutic), no només ajuda els gossos a ser gossos, sinó als humans a aprendre dels gossos i a adquirir un coneixement sobre el comportament dels gossos; adquirir eines i recursos perquè la persona i la família puguin anar millorant la convivència i la relació amb el seu gos, al mateix temps que es van fomentant uns valors i principis ètics que ajudaran a dur a terme un millor acompanyament en el procés de desenvolupament personal i grupal dels gossos i, no menys important, a ser humans entre gossos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article