Voluntats anticipades: una modificació decebedora pel treball social sanitari


El passat 7 d’abril ha entrat en vigor la modificació de la Llei 21/2000 relativa a l’autonomia del pacient, on es regula l’atorgament del document de voluntats anticipades (DVA) que permet que els esmentats documents puguin ser atorgats davant de professionals sanitàries de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària. Estem parlant d’una modificació que ens ha decebut i molt al Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT), entitat que representem a més de set mil treballadores socials col·legiades, perquè la modificació exclou a les treballadores socials de l’àmbit de la salut en tant que no estem reconegudes com a professió sanitària.

El TSCAT no hem deixat de reivindicar el caràcter de professió sanitària del treball social en l’àmbit de la salut. Però les administracions competents no han promogut la seva incorporació a la Llei 44/2003 d’Ordenació de les Professions Sanitàries. Per tant, el treball social no forma part de les professions davant les quals el ciutadà pot manifestar les seves voluntats anticipades i ens exclou del rol de testimoni qualificat o fedatari. 

Les treballadores socials sanitàries som professionals que, per formació i implicació, podrien assumir aquest rol com la resta de professions sanitàries. De fet, fins a l’entrada en vigor de la llei, la treballadora social sanitària era la professional de referència en els equips d’atenció primària per acompanyar a la ciutadania en tot el procés de realització i validació del DVA. Però ara s’ha volgut desaprofitar el nostre bagatge i coneixement. Una decisió que lamentem com a col·lectiu i que sabem és un malestar compartit per moltes companyes. 

Per al TSCAT, amb la intervenció de les nostres professionals del treball social sanitari es podria contribuir molt activament en la consecució dels objectius de la llei, que és al cap i la fi la d’incrementar els percentatges de documents de voluntats anticipades entre la ciutadania del nostre país.

En els més de 20 anys de vigència de la llei que acaba de ser modificada, les treballadores socials sanitàries han tingut un paper essencial en la informació a la ciutadania de la possibilitat d’atorgar el document de voluntats anticipades, així com dels aspectes i situacions que convé tenir en compte a l’hora de redactar-lo, ja que les nostres professionals són coneixedors de primera mà de la vida de les persones que atenen en els serveis de salut. També han participat activament en els processos administratius i de comunicació al Registre de Voluntats Anticipades del Departament de Salut, tasques que s’han anat fent malgrat que el treball social no aporta cap valor afegit a les tasques administratives. De fet va en detriment de les intervencions i les funcions de cures socials, tasques més qualificades que sí que són pròpies de la professió. 

Per això i com a entitat representant d’un nombre tan important de professionals del treball social, demanem la introducció de les modificacions legals oportunes que permetin la intervenció del treball social sanitari en els processos d’atorgament dels documents de voluntats anticipades. Que sigui en termes equivalents a les altres professionals dels centres sanitaris. I per això insistim en el fet que ens sentim marginades. Es desaprofita la nostra intervenció professional. I això mai és una bona notícia per a les persones. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article