6 i 7 de juny, 9es Jornades de Serveis Socials Bàsics


Les Jornades de Serveis Socials Bàsics, que venen realitzant-se des de 1997 amb periodicitat bianual des de la segona edició, estan organitzades conjuntament per el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d'Educadores i Educadors Socials de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, i s'estenen als altres professionals que realitzen la seva activitat en els serveis de primer nivell, els serveis socials bàsics. 
 
La novena edició se celebra els propers dies 6 i 7 de juny a l'Hotel Barceló Sants amb el títol "La força dels equips en l'impuls dels Serveis Socials Bàsics". En els equips recau una part important de la responsabilitat individual i col·lectiva de liderar el benestar de les comunitats i, per tant, aquest dos dies seran un bon moment per repensar el nostre paper com a professionals i el dels equips en què treballem. La nostra voluntat és donar la veu als professionals perquè les Jornades siguin un espai d'intercanvi i de reflexió col·lectiva. 

És indispensable, però, situar-nos en el context social en què vivim: crisi econòmica i fortes retallades pressupostàries, amb les conseqüències que això comporta en els serveis socials. Els professionals d'aquests serveis han de donar resposta diàriament a més persones i a situacions més complexes amb menys recursos. Analitzant la situació actual, ens interessarà tenir pistes sobre com afrontar el futur. 

Volem fer la nostra reflexió d'una forma crítica i creativa, buscant estratègies positives. Es tracta d'analitzar com es pot contribuir amb les eines disponibles a millorar la situació de les comunitats amb què es treballa, i per això dedicarem un espai de les nostres Jornades a l'exposició i debat de bones pràctiques i experiències innovadores, presentades per professionals que dediquen el seu treball quotidià als Serveis Socials Bàsics.

Els professionals  necessitem parlar de la nostra feina, expressar el desig compartit de poder treballar en equip i en xarxa. I d'aprendre dels valors dels companys. Per això pensem que cal enfortir el lideratge dels equips professionals, fent repàs de la situació en què es troben, evidenciant les seves necessitats i capacitats, i formulant els reptes de futur. Reforçar el valor dels professionals i gaudir del valor afegit que suposen els equips en la intervenció que es fa des dels Serveis Socials Bàsics ha de suposar, forçosament, una millora en l'atenció als usuaris per avançar cap a la igualtat d'oportunitats i garantir els drets dels col·lectius més desafavorits.

En aquesta edició de les JSSB hem volgut també tenir en compte els diferents escenaris que es donen per treballar en equip, segons les dimensions de les poblacions en què desenvolupen la seva tasca els professionals. Per això, l'espai de dimecres a la tarda estarà dedicat a tractar el tema dels equips segons la diversitat territorial.

Els professionals dels SSB necessitem i volem escoltar també a altres persones que ens veuen des de diferents perspectives i per això dedicarem una taula rodona a "Altres mirades", on des d'una institució (la Síndica de Greuges de Barcelona), el Tercer Sector Social i els moviments ciutadans ens poden ajudar a saber què esperen de nosaltres els ciutadans i ciutadanes a qui va adreçada la nostra feina, com ens veuen i quins encerts o mancances transmetem com a equip. 

Els Col·legis professionals (de treball social, d' educadors/es socials i de psicòlegs) que hem preparat aquestes 9SSB ho hem fet conscients que estem en un moment difícil, convuls i de molta incertesa. Per això volem que les Jornades d'aquest juny ens ajudin, amb la participació de tothom, a adaptar, repensar i esbrinar el futur de les actuacions dels SSB en aquest nou marc.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article