Autisme i atenció precoç


Poc abans de l'estiu va tenir lloc la signatura, per part dels Consellers de Salut, Ensenyament i Benestar Social, del "Pla d'atenció integral a les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA)", elaborat pel Grup de Treball constituït l'any 2009 a instàncies del Parlament.
 
La xarxa de Centres de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), depenent del Departament de Benestar Social i Família i que atén els trastorns del desenvolupament en l'etapa 0-6, dóna atenció des de fa més de trenta anys a nens autistes i les seves famílies. Aporta també suport i assessorament als professionals de les escoles -escola bressol i educació infantil-  a les que assisteixen. 
 
En aquesta línia, l'Associació Catalana d'Atenció Precoç (ACAP), que aplega un gran nombre de professionals d'aquest sector, dedicarà la seva Jornada anual al tema de l'atenció a l'autisme per part de la xarxa de CDIAPs. 
 
El programa d'aquesta Jornada –que tindrà lloc el proper 23 de novembre, a Barcelona- inclourà una Taula en la que es tractarà el tema de les taules de coordinació dels diversos equips i xarxes implicats en l'atenció a nens amb TEA, en aplicació d'un dels punts del esmentat "Pla d'atenció integral a les persones amb trastorns de l'espectre autista (TEA)". Aquestes unitats començaran a existir el curs 2012-13, amb el propòsit de fer-les extensives després a la coordinació de l'atenció a altres patologies o trastorns del desenvolupament.
 
Tractant-se d'un tema de gran importància per a tots als professionals de l'atenció a la població infanto-juvenil (CDIAP, CSMIJ, EAP, EAIA, USEE, serveis socials, educació especial,...) aquesta Taula comptarà amb la presència d'interlocutors qualificats dels tres Departaments concernits: Mª Àngels Betriu (Benestar Social), Cristina Pellisé (Ensenyament) i Cristina Molina (Salut).
 
L'àmbit científic de la Jornada comptarà amb la participació de Jean-Claude Maleval, professor a la Universitat de Rennes, i reconegut expert en el tema de l'autisme, que pronunciarà la conferència inaugural i, a mes, dirigirà una Jornada clínica que tindrà lloc el dia següent, 24 de novembre.
 
A la tarda, està prevista una Taula, centrada en les modalitats d'atenció a l'autisme en l'àmbit de l'atenció precoç, que permetrà conèixer un bon nombre de presentacions que mostraran la riquesa i la complexitat de l'atenció a l'autisme per part de la xarxa d'atenció precoç i dels seus professionals.
 
Les Jornades acabaran amb la projecció del documental "Unes altres veus. Una mirada diferent sobre l'autisme", un excel·lent document audiovisual, dirigit per Iván Ruiz, que no estarà de moment disponible pel públic general i del que en podeu fer un tast a la següent adreça: http://unesaltresveus.teidees.com/ 
 
L'ACAP ofereix una completa informació sobre aquesta Jornada en el seu web – www.acapcat.com – i a Facebook: Associació Catalana d'Atenció Precoç. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article