L’impacte del Salari Mínim Interprofessional en l’àmbit de la discapacitat


Una pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) és una bona notícia. Això és innegable. La mesura pot resultar polèmica en el com i quan fer-ho, però on sí que trobem un ampli consens és en l’afirmació que un salari més alt és una bona oportunitat, especialment per les persones que menys cobren, doncs podran disposar de més recursos per millorar la seva qualitat de vida.

Com a empresari amb més de 20 anys d’experiència en la integració laboral de persones amb discapacitat, la lectura que em toca fer a mi és quina serà l’afectació per aquest col·lectiu en concret, que és el que més conec i a qui he dedicat la meva vida professional. Sense entrar en qüestions macroeconòmiques i pensant només en el sector que m’ocupa, una pujada tan elevada i, sobre tot, tan sobtada com l’anunciada pel govern espanyol té el risc de convertir-se en una mesura negativa a curt i mig termini per l’ocupabilitat d’un col·lectiu generalment amb poca qualificació i amb una productivitat sovint afectada per la seva discapacitat.

Al llarg dels últims anys, els Centres Especials de Treball, que donen feina a més de 70.000 persones a tota Espanya, hem creat un model d’èxit que ha permès obrir la porta al mercat laboral a moltes persones que tenien seriosos problemes per accedir-hi, oferint als nostres clients productes i serveis de qualitat, però en línia amb la productivitat de la nostra mà d’obra. Cal remarcar també que les organitzacions que donem forma al sector de la diversitat funcional oferim uns serveis intensius en mà d’obra, el que ens dificulta encara més adaptar-nos a l’augment proposat pel govern de més del 22% del SMI d’un dia per l’altre sense afectar la nostra competitivitat. Així doncs, en cas aprovar-se, ens trobaríem davant d’un mesura que, tot i haver nascut per donar resposta a una problemàtica i amb ganes d’aconseguir un efecte transformador positiu, podria tenir conseqüències negatives per aquest i altres grups de risc.

Com deia a l’inici, tenim clar que augmentar el SMI és una decisió necessària i positiva, però cal estar segurs de fer-ho de la millor manera possible. La solució per minimitzar un impacte negatiu en els llocs de treball és aplicar pujades graduals, és a dir petits increments del salari al llarg d’un període de temps més llarg. D’aquesta manera aconseguiríem que les organitzacions i els seus clients tinguin temps per adaptar-se a aquest salari més just i més equitatiu, però també tenint en compte la productivitat i, per tant, l’ocupabilitat d’aquests grups de risc.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article