El Consorci Metropolità d‘Habitatge rehabilitarà més de 13.000 pisos en els pròxims quatre anys

El programa de renovació beneficiarà 35.000 ciutadans i té una dotació de 100 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation


Amb el suport de        

Reduir les desigualtats socials dels barris més vulnerables que envolten Barcelona i fer-ho lluitant contra l’emergència climàtica. Aquest és el doble objectiu que s’ha proposat el Consorci Metropolità d’Habitatge (CMH) per al futur immediat. Per aconseguir-ho, l’organització ha posat en marxa una convocatòria d’ajuts per rehabilitar fins a 13.650 habitatges dels 35 municipis que envolten Barcelona, ja que el 40% de les emissions contaminants surten dels edificis.

És per això que la convocatòria va destinada a qualsevol edifici del parc metropolità, però, especialment, als que estan construïts abans de l’any 1981, perquè són els que estan construïts amb menys criteris de sostenibilitat i tenen una manca més gran d’aïllaments i, en conseqüència, són els menys eficients energèticament.

Es preveuen ajuts per subvencionar el 100% del cost en el cas de famílies en situació de vulnerabilitat

La convocatòria, impulsada pel CMH, preveu arribar a 35.000 veïns d’aquesta zona perquè puguin renovar els seus habitatges en els pròxims quatre anys, si així ho veuen convenient. Aquests veïns, doncs, comptaran amb el suport econòmic de l’AMB. Concretament, aquesta convocatòria de rehabilitació es dotarà amb 100 milions d’euros, provinents dels fons europeus Next Generation.

La posada en marxa d’aquesta iniciativa també vol fomentar la revitalització econòmica d’un sector amb fort potencial de creixement. De fet, els projectes i obres de reforma generaran 4.000 llocs de treball directes.

“Perquè els veïns puguin aconseguir la subvenció ha d’haver-hi un requisit previ i és aconseguir un estalvi energètic mínim del 30%”, ha assegurat el director general del Consorci Metropolità de l’Habitatge, José Antonio Artímez.

D’aquesta manera, i en funció de l’eficiència energètica que s’obtingui amb la rehabilitació, les subvencions es remuneraran amb diferents percentatges. Concretament, els ajuts per als edificis oscil·laran entre un màxim del 40% de l’import de les obres, en el cas que l’estalvi energètic sigui d’entre un 30% i un 45% respecte a la despesa, i fins a un 80% si s’aconsegueix reduir en més d’un 60%. Com a novetat,  aquests ajuts no suposen cap gravamen en la declaració de l’IRPF, ja que n’estan exempts i, alhora, la despesa de rehabilitació es pot desgravar fins al 60%.

A més, els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran accedir a ajuts de fins al 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.

Tota la tramitació dels ajuts es pot fer a través de la web del CMH i es pot demanar informació a la Xarxa d'Oficines Locals d'Habitatge

“Ara estem en la fase de conscienciació”, ha assegurat Artímez, que ha reconegut que “aquesta és una oportunitat per a tothom, però especialment per aquells veïns que ja tenien pensat fer una rehabilitació”.

Fer arribar la informació al veïnat

Per tal de donar a conèixer aquesta iniciativa, s’activaran campanyes informatives adaptades a les diferents característiques i perfils dels diferents territoris. En aquesta línia, s’activarà la figura de l’agent informador, que ajudarà a fer-ne difusió: “L’agent informador no és una figura específica sinó que és un perfil professional que ja existeix, com pot ser l’arquitecte, el tècnic, etc. Està pensat perquè aquest pugui ser el que lidera l’actuació d’informació”.

A més, es pot demanar informació al correu electrònic [email protected]. Tota la tramitació de la convocatòria es pot fer de manera telemàtica a través de la pàgina web del CMH.

Finalment, el CMH també enviarà una carta de forma individual als propietaris d’habitatges susceptibles de ser rehabilitats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article