Envellir en comunitat: els habitatges socials que vetllen per l’autonomia i la xarxa de les persones grans

La Fundació FiBS engega una promoció de 90 pisos de lloguer social amb serveis per a majors de 65 anys a Sant Feliu de Llobregat


Amb el suport de  

Envellir d’una forma digna i en comunitat. Aquest és l’objectiu que es marquen des de la Fundació Família i Benestar Social (FiBS) amb la posada en marxa d’una nova promoció d’habitatges de lloguer social per a persones grans a Sant Feliu de Llobregat. En aquesta nova promoció les persones que hi viuen compten amb diversos serveis d’acompanyament, la finalitat dels quals és que els veïns i veïnes puguin mantenir la seva independència i autonomia, fomentat així la comunitat i les cures mútues en el procés d’envelliment.

Així, a la promoció d’Adela Barquín —adreçada a majors de 65 anys que puguin portar una vida autònoma— les persones que hi viuen tenen diversos serveis de suport social i personal, en els quals es potencia sempre un model d’atenció en la persona, amb programes informatius que s’ajusten a les necessitats reals i canviants que tinguin durant el seu procés d’envelliment. És a dir, les persones sempre estan al centre, i es respecta la seva voluntat i el seu moment vital.

Es tracta de garantir un model amb una visió integradora, perquè els i les veïnes puguin mantenir les seves relacions personals, facilitant i propiciant l’accés i la relació amb les persones visitants i també entre els veïns i veïnes.

A l’edifici s’han propiciat espais per promoure les interrelacions dels veïns i veïnes

En aquest sentit, a l’edifici s’han propiciat espais per promoure les interrelacions, amb una sala polivalent, i també amb espais de repòs i contacte, com uns balcons grans a cada habitatge i dues grans terrasses amb diferents orientacions perquè es pugui teixir una comunitat entre els seus habitants. “Generem un espai comunitari, promovent el suport mutu i incidint en les necessitats productives de cures i relacionals”, indiquen des de l’entitat.

A banda, també es vetlla per fomentar la participació de l’entorn, apostant pels espais de participació en la comunitat. D’aquesta manera, des de la promoció Adela Barquín es treballa en xarxa amb altres entitats i col·lectius del locals, per generar sinergies que promoguin la inserció social de col·lectius amb contextos de vulnerabilitat.

A més a més, a la promoció també compten amb serveis de neteja dels espais comunitaris, consergeria i manteniment preventiu de l’edifici.

La promoció Adela Barquín està formada per 90 pisos | FiBS  

Acabar amb la soledat no desitjada

Segons recorden des de la fundació, l’OMS ha qualificat la soledat no desitjada com la pandèmia del segle XXI. “El disseny de la promoció d’habitatges a Adela Barquín ha tingut en compte aquesta problemàtica, potenciant diferents espais i àrees comunes per a fomentar la interacció entre els veïns i veïnes, creant un entorn agradable i segur que afavoreix les relacions socials. Amb això, esperem poder ajudar a prevenir la soledat no desitjada i millorar la qualitat de vida de les persones que hi resideixen”, apunten.

Tot això, amb l’objectiu de garantir la desinstitucionalització de la vellesa, tal com marquen les directives de la Unió Europea per aquest àmbit. Per això, a Adela Barquín la direcció s’encarrega de mantenir informat el col·lectiu sobre diferents temes d’interès: vida saludable, esport, nutrició, etc.

“La infraestructura i l’equip professional, format per una treballadora social, una dinamitzadora i un conserge, fan d’Adela Barquín un entorn vital i comunitari inclusiu, acollidor, accessible; que promou l’autonomia i la permanència de les persones en el seu entorn habitual, fomentant les relacions veïnals, la participació en la comunitat, promovent oportunitats per millorar les condicions socials i econòmiques afavorint el desenvolupament d’itineraris vitals”, expliquen des de l’entitat.

En les reunions veïnals es decideix el dia a dia dels veïns i veïnes, i es programen activitats comunitàries

Així, la participació de veïns i veïnes també és cabdal i per a garantir-la, tots aquests objectius es traslladen en el dia a dia les reunions del veïnat, en les quals es tracten tots els temes que són d’interès, i es proposen diferents sortides per passejar pels parcs de la zona, s’organitzen berenars comunitaris per celebrar els aniversaris, etc.

“L’Edifici Adela Barquín té un projecte social darrere on impulsem les persones a formar part de la comunitat, no només de veïns i veïnes sinó del municipi. En ser un habitatge amb acompanyament un dels nostres objectius és que la persona pugui decidir sobre la seva vida i tenir el suport que necessiti per la nostra part i per tots els agents que conformen la xarxa de serveis al municipi i la comarca”, asseguren des de FiBS.

Batejada amb el nom d’Adela Barquín, una destacada activista veïnal de la ciutat del Baix Llobregat, aquesta promoció ha estat fruit d’un acord de col·laboració publicoprivada amb l’Ajuntament de Sant Feliu, qui ha cedit un solar en dret de superfície per 75 anys per a fer-lo possible.

600 habitatges de lloguer social a Catalunya

La Fundació Família i Benestar Social treballa des del 1987 per facilitar una llar a persones i famílies a través d’habitatges socials i programes d’acompanyament en l’envelliment. Actualment, disposen de més de 600 habitatges de lloguer social per tot el territori català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article