Projecte Home atén 70 persones amb problemes d'addicions a les comarques de Lleida durant el 2018

La cocaïna i l'alcohol són les substàncies majoritàries entre les persones que demanen ajuda

L'ONG Projecte Home Catalunya va atendre durant el 2018 a un total de 70 persones de les comarques de Lleida amb problemes de drogues o altres conductes addictives, respecte a les 45 persones ateses l'any 2017.

Les atencions es van dur a terme des del servei de Tremp, que Projecte Home té funcionament des de fa gairebé cinc anys, i des del de Balaguer, obert a finals del 2018 per ampliar la capacitat de resposta a les persones que demanen ajuda a l'entitat per iniciar un programa de tractament de les addiccions.

La cocaïna i l'alcohol són les substàncies majoritàries de consum entre les persones que demanen ajuda. L'edat mitjana de les persones ateses és de 36 anys i el 71,4% són homes. Després de veure la “bona acceptació” del servei de Tremp, l'entitat va decidir un segon punt d'atenció a la demarcació a Balaguer per tal de “poder atendre a més gent i guanyar proximitat amb les persones de les comarques del centre i sud de Lleida”, segons explica el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies.

Per aquest servei, ubicat al casal Lapallavacara gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Balaguer i que, de moment, obre un dia a la setmana, han passat durant els primers mesos 25 persones amb addicció a les drogues o bé amb conductes addictives sense substància. Davant el creixent número de persones que demanen ajuda, l'entitat s'està plantejant ampliar els horaris d'atenció a Balaguer per fer front a les demandes amb la major agilitat possible.

La cocaïna i l'alcohol, presents en la majoria dels casos

La cocaïna i l'alcohol destaquen per ser les substàncies majoritàries de consum. Concretament, la cocaïna és la droga de referència per a un 33,9% de les persones que demanen ajuda mentre que l'alcohol ho és per a un 32,2% dels casos. Es tracta de dues substàncies “les quals es consumeixen molt sovint de forma conjunta”, segons l'entitat.

En el cas de la cocaïna, “la creixent disponibilitat en el mercat”, segons les dades del darrer Informe Europeu de Drogues, contrasten amb el fet que el consum d'aquesta droga “es manté en uns nivells elevats des de fa dècades”.

Pel que fa a l'alcohol, “el seu alt grau d'acceptació social i la seva omnipresència en diferents contextos quotidians, fa que per a la persona que pateix alcoholisme sigui més difícil superar aquesta addicció”, remarquen des de l'entitat.

Com a tercera droga principal de consum, hi ha un 13,6% de casos que han demanat ajuda per addicció al cànnabis, substància majoritària entre els adolescents i joves. Un 10,1% tenen en l'heroïna la seva droga principal de consum, un 6,8% tenen addicció al joc o a altres conductes addictives mentre que un 3,4% dels casos han demanat ajuda per consum problemàtic de fàrmacs.

Entre les persones ateses als serveis de Tremp i Balaguer, la mitjana d'edat se situa en els 36 anys mentre que un 28,6% són dones i un 71,4% són homes. Una de cada quatre persones pateix algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada). Els principals municipis de procedència són Lleida, Tremp, la Pobla de Segur, Sort i Cervera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article