Govern, patronal i sindicats posen les bases per implantar el model de Formació Professional Dual

Han aprovat la posada en marxa de l’Agència Pública de Formació i Col·locació Professional al gener del 2020


Els consellers dels departaments d’Educació, Presidència, Treball i Afers Socials i Empresa, junt amb la patronal Pimec i Foment i els sindicats CC.OO. i UGT han aprovat i acordat aquest dimarts les bases per la implantació del nou model de Formació Professional Dual a Catalunya, amb el qual les empreses esdevindran agents de formació. Durant la reunió, s’ha aprovat per “unanimitat” la creació de l’Agència Pública de Formació i Col·locació Professional, en un acord “absolut” per “millorar, transformar i integrar la FP en una única política”, segons ha anunciat el conseller d’Educació, Josep Bargalló.

La Comissió Rectora de la Formació i la Qualificació Professional de Catalunya, formada per govern, patronal i sindicats, ha acordat que l’Agència serà un ens regulador encarregat d’impulsar aquesta nova política a través de l’Estratègia Catalana de la Formació Professional Dual 2020-2030.

Segons Bargalló, aquesta “és una política necessària d’innovació, de resposta a l’empresa i de qualificació de les noves generacions”. La Formació Professional, ha dit el conseller, “és un element clau del sistema educatiu, formatiu, laboral i empresarial”.

D’altra banda, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha destacat el “treball i el consens” en l’impuls d’aquestes noves polítiques i ha avançat que els estatuts de la nova agència s’aprovaran al setembre, encara que ha advertit que la seva posada en marxa dependrà de l’aprovació del pressupost per al 2020, encara en l’aire.

En aquesta línia, Chakir El Homrani, conseller de Treball i Afers Socials i Famílies, ha manifestat que aquest acord “dona resposta” i “millora” l’apoderament de les persones, entenent que es millorarà la qualificació i es donaran noves eines per requalificar-se, a la vegada que s’articula una resposta per atendre el teixit productiu i les necessitats de les empreses.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha incidit en que el nou model d’FP Dual, que ja funciona des del 2016 però que ara agafarà impuls, necessita del teixit productiu per definir les necessitats formatives, “per no trobar-nos, com ens passa ara, que manquen certs perfils professionals o inclús professions per les quals encara no hi ha formació definida, sobretot vinculades a les noves tecnologies”.

Patronal i sindicats valoren la iniciativa

El secretari general de Comissions Obreres a Catalunya, Javier Pacheco, creu que la reunió ha estat “una primera passa important” per definir el que ha de ser la línia estratègica per la qualificació i la formació dels treballadors i treballadores i els instruments per poder fer-ho. Aquest nou model, garantirà, segons Pacheco, “que ningú queda enrere i que la gent que perdi els llocs de treball es pugui incorporar amb capacitats i habilitats”.

Per altra banda, Toni Cañete, secretari general de PIMEC, ha apuntat que la formació professional és l’eina “més important per la competitivitat” de les empreses, i ha recordat que ara mateix hi ha més demanda per part del sector productiu que possibilitats d’oferta per part de la formació de la gent que es necessiten a les empreses.

Cañete afegeix que el pas és imprescindible pel reconeixement de l’empresa com entitat formativa i que la formació s’ha de veure “com una inversió i no una despesa”. Així mateix, Cañete ha valorat també l’aprovació de les tutories mancomunades, una fórmula que permetrà que les micro i petites empreses puguin participar del model. Fins ara, els tutors que les empreses han de proporcionar per valorar l’evolució de l’alumnat era un obstacle perquè les empreses més petites poguessin accedir.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article